Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Tulburările de alimentaţie și insatisfacţiile personale

Dezechilibrele alimentare sunt puternic influenţate de imaginea pe care o avem despre propria persoană, de defectele pe care dorim să le retușăm, de nemulţumirile legate de noi sau de cei din jur. Toate aceste mesaje de nemulţumire, de neacceptare reprezintă factorii favorizanţi ai tulburărilor de alimentaţie, cele mai frecvente fiind anorexia, bulimia, hiperfagia. Dar să vedem cum acţionează acest mecanism al neacceptării asupra tulburărilor alimentare.
Alina Stoica_Contibutors

Anorexia este rezultatul luptei permanente dintre obsesia pentru scăderea în greutate și frica de kilogramele în plus. Persoanele anorexice devin  adevăraţi contabili ai caloriilor, carbohidraţilor, proteinelor, grăsimilor, fiecare sută de grame din greutatea corporală se transformă în jucarii zilnice, folosite în mod obsesiv. De aici, căutarea unor soluţii nesănătoase. Reducerea porţiilor de mâncare, activitatea fizică intensă nu sunt suficiente, se apelează adesea la diuretice, laxative, tratamente care pot reduce apetitul sau care induc vărsăturile.

Bulimia este asociată cu derapaje alimentare frecvente, cu cicluri de hiperfagie, concretizate prin consumul unei cantităţi mari de alimente într-un timp foarte scurt, urmat de adoptarea unor soluţii rapide, folosite cu scopul de a șerge urmele abuzului alimentar (voma indusă, laxativele, diureticele, limitarea aportului alimentar pe o anumită perioadă de timp, asa-zisele „cure de detoxifiere“).

Hiperfagia este caracterizată de consumul unor cantităţi mari de alimente, într-un timp scurt, până la apariţia senzaţiei de saturaţie și apoi de frustrare, vinovăţie, nemultumire, anxietate și depresie. Alimentele sunt folosite cu rol de anestezic pentru a ţine sub control anumite dezechilibre emoţionale.Dar alimentele nu pot înlătura amprentele negative ale unor probleme personale.

Pot fi depistate tulburările alimentare? Ce soluţii de tratament există? Influenţează ele și viaţa de cuplu?

Bulimia cuiva poate trece neobservată de către cei apropiaţi, deși, în realitate, controlul asupra alimentelor nu mai există și perioadele cu astfel de dezechilibre sunt frecvente, justificate fiind de „nevoia organismului“ sau de „poftă”.

Tratamentul bulimiei, anorexiei, hiperfagiei trebuie însoţit de sprijinul celor apropiaţi, dar în realitate persoana afectată își ascunde trăirile, excesele alimentare, privarea de alimente. Nu lasă la vedere decât starea de dezechilibru emoţional, care afectează fără îndoială comunicarea, viaţa de cuplu, încrederea.

Acceptarea, iubirea, armonia reprezintă motivaţia și impulsul către adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Nutriţia reprezintă un determinant al stării de sănătate, nu o măsură a cantităţii de hrană, a caloriilor, deoarece atunci ne îndepărtăm de relaţia de armonie cu mâncarea.

De ce câștigă tulburările de alimentaţie tot mai mult teren în zilele noastre? Ce categorii de vârstă sunt cel mai afectate? Ce complicaţii pot da?

Tulburările de alimentaţie sunt mai numeroase acum pentru că expunerea la factorii de risc este mult mai mare.

Iată un singur exemplu: vacanţa de vară. Aceasta este în mod frecvent asociată cu o perioadă de răsfăţ culinar. Dar care este umarea eforturilor de a intra din nou în costumul de baie de anul trecut? Expunerea la abuzul alimentar în prima fază și apoi la nemulţumirea faţă de creșerea în greutate.

Interesant este că primul mesaj despre o vacanţă de vis cuprinde, în primul rând, informaţii culinare (ce bine se mănâncă la all inclusive, iată ce poze minunate am făcut cu mesele copioase și deserturi delicioase). Dar, dacă tot vorbim despre mâncare, ar fi mai bine să vedem și ce este hrănitor, ce susţine buna funcţionare a întregului organism, nu numai ce ne satisface gustul.

Citește și Detoxifierea, între modă și necesitate

Ce trebuie să reţinem de aici ? Faptul că repercusiunile tulburărilor de alimentaţie se manifestă în primul rând la nivel
psiho-emoţional, printr-o stimă de sine scăzută, prin inducerea stării de neacceptare a propriei persoane.

Anorexia fiind asociată cu privarea de alimente pe perioade de timp mai mari creează un stres metabolic, care se manifestă prin dezechilibre hormonale, carenţe de vitamine și minerale, încetinirea activităţii cerebrale, probleme gastrice (constipaţie, diaree, arsuri la stomac, reflux gastro-esofagian), stări de leșin, alopecie, vulnerabilitate la infecţii, amenoree sau infertilitate la femei, probleme cardiovasculare, afectarea patului unghial.

Bulimia și hiperfagia produc dezechilibrul sistemului limfatic (reţinerea fluidelor iî corp), tulburări gastro-intestinale, modificarea densităţii osoase, sindromul de oboseală cronică, crampe musculare, irascibilitate, modificări ale texturii firului de păr.

Prin urmare, singurul sfat pe care îl pot da este acela de a cere sprijinul specialistului atunci când viaţa emoţională ne afectează comportamentul alimentar. Acest lucru ne va ţine departe de boli și ne va permite să ne bucurăm mai mult de viaţă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii