FacebookTwitterLinkedIn

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Băile Herculane, la ședința PSD, că indicele ROBOR ajunsese la un minim istoric înainte să înceapă să crească, lucru care era inevitabil, iar Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, trebuia „să aibă grijă” de aceste fluctuaţii, transmite Mediafax.

„La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârşitul lui august, că nu o să mai avem bani de salarii. Apoi, toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiţi operatori economici, că va veni şi răzbunarea. ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă. A atins un minim istoric ROBOR-ul în România. Nu avea decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar, eu cred că puteţi să-l întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii”, a declarat Mihai Tudose.

Indicele ROBOR la trei luni ajunge la 2,18%, cât era în octombrie 2014

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a fost cotat astăzi de Banca Națională a României la 2,18%, în creștere de la 2,09%, nivelul de ieri.

Indicele ROBOR la trei luni era 0,92%, la începutul lunii septembrie, și 0,87%, la începutul acestui an. În primele trei luni ale anului, acest indice a variat între 0,80% și 0,87%, iar nivelul de 0,90% l-a depășit în data de 18 august. Din 18 septembrie a început să crească accelerat.

Isărescu, despre evoluția ROBOR: „Nu vindem iluzii populației. S-a ieșit din perioada dobânzilor foarte scăzute peste tot în lume”

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat astăzi la 2,29%, de la 2,19%, cât a fost cotat joi, 16 noiembrie. Indicele ROBOR la nouă luni, rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut astăzi la 2,31%, de la 2,22%.

Printre cauzele care au accelerat creșterea ROBOR specialiștii au enumerat lipsa de lichidit

Toate explicațiile. Dragoș Popescu (arbitragist BNR): ROBOR, în cuvinte și fără emoție

Isărescu a subliniat, la începutul lunii octombrie, într-o întâlnire cu presa, că specialiștii Băncii Centrale au estimat, încă de-acum câteva luni, o creștere a dobânzilor, iar situația din România este în corelație cu ceea ce se întâmplă pe plan internațional, unde are loc o presiune a dobânzilor, și cu perspectivele de inflație.

Cresc puternic prețurile: BNR prognozează o creștere accelerată a ratei anuale a inflației, în următoarele luni

„Pentru noi, specialiștii, nu a fost o surpriză (n.red. – evoluția ROBOR de la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie). Ne-a surprins rapiditatea. Este vorba și de o volatilitate, pentru că, așa cum au crescut foarte repede, probabil că la fel se vor detensiona, vor scădea. (…)  Pentru mine, o mișcare a dobânzilor în jurul ratei de politică monetară, în momentul actual de 1,75%, cu plus – minus 1 la sută, este mai mult sau mai puțin normală”, a completat, atunci, Guvernatorul

INS: Rata anuală a inflației a accelerat puternic în octombrie, a ajuns la 2,6%. Cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Inflația a crescut anul aceasta semnificativ, de la lună la lună. Pentru decembrie 2016, Institutul Național de Statistică a anunțat o rată anuală a inflației de -0,5%, iar pentru octombrie 2017 de 2,6%. Motivul principal al acestei evoluții este diminuarea efectului produs de reducerea de TVA din ultimii doi – trei ani. BNR a estimată că rata anuală a inflației va ajunge la 2,7% în decembrie și la 4% în primăvara anului viitor, după care va încheia anul viitor la 3,2%.