Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Summer Plans 2021 |
|

Tudor Postolache, Head of Global Operations la Amber: “Industria de gaming a înregistrat creșteri semnificative ale veniturilor”

Dacă în alte veri tema principală de discuții din comunitatea de business viza rutina și destinațiile de vacanță, de această dată, Forbes România i-a provocat pe cei mai cunoscuți jucători din mediul de afaceri local să răspundă unui scurt chestionar, într-un context special, în care vara lui 2021 ar trebui să reprezinte o așteptată revenire la (noua) normalitate.  
image_2021-07-29_123321

 

Vacanță pentru business

Nu putem vorbi despre vacanțe atunci când lucrezi într-o industrie atât de dinamică precum cea a jocurilor video. Amber, cel mai mare dezvoltator de jocuri video independent din România, colaborează cu parteneri renumiți din toate colțurile lumii precum Disney, NBC Universal sau Rovio. În cele șase birouri din București, Botoșani, Los Angeles, San Francisco, Guadalajara și Montreal peste 750 de specialiști își pun în valoare cunoștințele pentru a livra proiecte de cea mai înaltă calitate. Pe lângă colaborările cu unele dintre cele mai cunoscute branduri de la nivel mondial, Amber își propune ca în viitor să lanseze și IP-uri proprii.

Pot spune că în ultimul an și jumătate compania a avut parte de o evoluție dinamică, în pofida provocărilor ridicate de pandemie și de sistemul de lucru de la distanță. Am înregistrat cea mai rapidă creștere și diversificare a serviciilor Amber din istorie: pe lângă faptul că am extins lista de servicii oferite, ne-am extins ecosistemul prin integrarea a două studiouri independente, unul românesc, Scorpius Games, și unul mexican, KaraOkulta. De asemenea, pentru a putea răspunde cât mai eficient la nevoile partenerilor noștri am deschis trei noi birouri în Botoșani, în Guadalajara și în Montreal.

În general, industria dezvolatoare de jocuri video nu este afectată în mod direct de fluctuațiile economice, unul dintre motive fiind legat de consum. Acest lucru a fost confirmat și pe durata pandemiei, industria de gaming înregistrând creșteri semnificative ale veniturilor. Pe măsură ce evenimentele sportive şi activităţile de petrecere a timpului liber nu au mai fost o opțiune, oamenii au achiziționat jocuri video, totodată crescând și volumul micro-tranzacțiilor din cadrul jocurilor. Rezultatul a fost o creștere globală cu 37% a industriei de jocuri video în 2020.

Certitudini și predictibilitate

Până la momentul pandemiei, strategia de extindere a Amber era una foarte clară: se baza pe înfiinţarea de birouri în zone unde identificam oameni talentați, așa cum s-a întâmplat în cazul birourilor deschise în Guadalajara și Montreal.  Însă noul context de work from home ne-a forțat să ne adaptăm și astfel s-au creat noi oportunități. Am început să căutăm talent și în prezent lucrăm și cu specialiști din alte țări, precum Polonia sau Ucraina.

Îngrijorări

Găsirea candidaților potriviți este cea mai mare provocare indiferent de anotimp și de contextul sanitar sau economic. În game development-ul românesc, plaja candidaților este destul de restrânsă și chiar dacă numărul specialiștilor a depășit 6000, continuând să crească de la an la an, în continuare acest număr nu este de ajuns pentru a acoperi nevoia acută de talent.

Căutăm în egală măsură experți, candidați seniori, dar și poziții de juniori. De asemena, căutăm roluri mai puțin întâlnite în România. Vorbim de specialiști pe business intelligence, de economy game designers, de programatori nișați pe anumite limbaje de programare mai rar întâlnite sau mai noi apărute. În fiecare an căutăm de asemenea și candidați foarte tineri, de la studenți până la proaspăt absolvenți de facultate. Am creat programe de integrare și mentorat pentru ca ei să cunoască cât mai bine disciplinele game development-ului, programe care acum sunt în așteptare, dar pe care le vom relua odată ce conextul ne va permite.

În această perioadă recrutăm în Bucureşti specialiști de QA cu experiență în jocurile de console, în timp ce pentru studioul din Botoşani suntem în căutarea unor junior testeri.

Planuri de business

Strategia noastră de a identifica oportunități specifice va continua în ritm susținut și în perioada următoare. Ne uităm la oportunități noi atât în România, cât și în regiuni precum Europa de Est, Asia și America de Sud, oportunități care pot include deschiderea de studiouri noi, fuziuni și achiziții. Pe harta căutărilor noastre este și Ucraina, o piață foarte dinamică cu mult talent în zona jocurilor video, unde am lua deja contactul cu un număr de ingineri specializați pe diferite domenii.

Continuăm să consolidăm poziția pe care studioul din Botoșani o are în nord-estul țării. Dorim să transformăm Amber Botoșani într-un centru proeminent care atrage talent din întreaga țară pe discipline diverse precum quality assurance, game design și artă. Totodată ne propunem să creăm oportunități de viitor pentru tinerii din zonă și pentru cei care doresc să se întoarcă acasă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale. Până la finalul lui 2021, ne dorim ca echipa noastră din Botoșani să numere cel puțin 150 de membri.

În 2021, ne așteptăm ca Amber să aibă o creștere importantă, mai mare decât saltul avut în 2020, când a încheiat anul cu o cifră de afaceri de aproape 21 de milioane de dolari. Business-ul va crește deoarece renumele pe care l-am dobândit în piață a generat un interes susținut din partea mai multor studiouri și publisheri deopotrivă, cu care suntem în tratative privind multiple proiecte.

Vacanță în țară sau străinătate

Întotdeauna este mult de muncă, dar fiecare merităm momentele noastre de pauză. Planul pentru această vară este compus din mai multe weekenduri prelungite împreună cu familia prin diferite locuri din țară, în locul unei vacanțe prelungite.

 

Despre cum își vor petrece vara liderii din diferite industrii regăsiți în următoarea ediție a Forbes România, care va apărea pe piață la finalul lunii august.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii