FacebookTwitterLinkedIn

Tuatara este numele unei specii de șopârle, asemănătoare cu iguana, endemice în Noua Zeelandă; de două zile este și numele celui mai rapid automobil produs în serie. Pe un circuit din Las Vegas, SSC Tuatara a atins o viteză maximă de 532,93 km/h și o medie de peste 510 km/h, fiind primul automobil de serie care depășește pragul psihologic de 500 km/h.
Hypercarul Tuatara a fost prezentat în premieră, în februarie, la Salonul Auto de la Philadelphia, unul dintre ultimele evenimente notabile din industria auto care au avut loc înainte de pandemie. Noul venit își propunea atunci să intre în cursa pentru depășirea barierei de 300 de mile pe oră, trecută pentru prima dată în vara lui 2019 de Bugatti cu un Chiron modificat.
Tuatara are un coeficient aerodinamic de 0,279 și este propulsat de un motor dezvoltat în atelierele proprii de producătorul bolidului, SSC North America, în colaborare cu Nelson Racing Engines: este vorba despre un V8 de 6,9 litri, cu două turbine, care furnizează între 1350 și 1750 CP, în funcție de calitatea combustibilului. Cutia de viteze este de proveniență italiană și este capabilă să schimbe vitezele în mai puțin de 100 milisecunde.
Compania SSC North America a fost înființată în 1998 de Jerod Shelby, un pasionat de automobile care nu are nicio legătură cu celebrul Carroll Shelby, în afara unei dispute pentru nume: inițialele vin de la Shelby SportCars, denumirea pe care compania a avut-o la înființare, și care a trebuit schimbată în SSC North America în urma unui acord cu Carroll Shelby Licensing.
SSC a construit primul hypercar în 2004, sub denumirea SSC Ultimate Aero. Acesta avea un motor V8 de 6,3 litri care producea 1.287 CP și propulsa vehiculul cu 412 km/h – recordul mondial de viteză pentru un automobil de serie la acel moment.
Aproape zece ani au fost necesari pentru dezvoltarea modelului Tuatara – prototipul a fost prezentat în 2011, la Salonul Auto de la Dubai. Tuatara urmează să fie produs într-o serie limitată de 100 de exemplare, cu un preț de pornire de două milioane de dolari.