FacebookTwitterLinkedIn

Luni, Donald Trump a lansat un nou atac asupra Chinei, spunând că există „o mulțime de modalități prin care poți să îi tragi la răspundere” pentru izbucnirea pandemiei de COVID-19.

„Facem investigații foarte serioase … Nu suntem mulțumiți de cum s-a comportat China”, a spus președintele american. „Credem că pandemia ar putut fi oprită de la sursă. Ar fi trebuită oprită rapid și nu s-ar fi răspândit în toată lumea.”

Trump a răspuns întrebărilor legate de un editorial dintr-un ziar german care solicită Chinei să plătească Germaniei 165 miliarde de dolari, daune pentru pandemie.

„Germania se uită la cum au fost făcute lucrurile, noi de asemenea”, a mai spus președintele american. „Vorbim despre mult mai mulți bani decât face referire Germania.”

„Încă nu am stabilit suma finală, însă este substanțială”, a declarat Trump.

Tot în decursul zile de luni, consilierul pentru comerț al Casei Albe, Peter Navarro, a acuzat Beijingul că a trimis în Statele Unite kituri de testare pentru anticorpii COVID-19 de proastă calitate și chiar contrafăcute. Navarro a mai spus despre China că profită de această pandemie pentru a vinde teste false.

China a reacționat puternic, negând orice acuzație referitoare la acoperirea adevărului. Într-un editorial al publicației susținute de stat, Global Times, se arată că „realizările Chinei în lupta împotriva Covid-19 sunt mai importante decât cele făcute de SUA.”