FacebookTwitterLinkedIn

Vestea a venit la mai puțin de două luni de la semnarea Acordului Abraham, un acord de stabilire a relațiilor diplomatice între Israel și Emiratele Arabe Unite, care a deschis o mulțime de oportunități în cooperarea comercială, tehnologică și de securitate.

Ministrul israelian al Apărării a declarat săptămâna trecută că țara nu se va opune SUA să vândă „anumite sisteme de arme” către Emirate. Dacă ar fi aprobată, vânzarea ar face din EAU a doua țară din regiune care obține un astfel de sistem de apărare.

„Faptul că israelienii nu au nicio obiecție sugerează că acordul dintre Israel și EAU nu se bazează doar pe interes reciproc, ci și pe încredere. Vânzarea potențială a F-35 către Emiratele Arabe Unite semnalează cât de serios sunt emiratii amenințarea iraniană”, a declarat pentru CNBC Michael Rubin, fost oficial al Pentagonului și savant rezident la American Enterprise Institute.

F-35 nu este doar un jet, subliniază experții. Este cel mai scump program de achiziții al Pentagonului până în prezent și se crede că este mai avansat decât orice altceva de pe piață. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a identifica și elimina amenințările înainte de a fi detectate, tehnologia stealth, viteza de zbor supersonică și capacitățile de urmărire pasivă foarte clasificate.

Avioanele se vând în prezent la 100 de milioane de dolari bucata.