FacebookTwitterLinkedIn

Contractul este în valoare de 1,5 miliarde de dolari și prespune livrarea a 100 milioane de doze de vaccin experimental al companiei americane de biotehnologie Moderna, relatează France Presse, citată de Agerpres.

“În această seară am plăcerea să vă anunţ că am ajuns la un acord cu Moderna pentru fabricarea şi livrarea a 100 milioane de doze de vaccin contra coronavirusului. Guvernul federal va fi proprietarul acestor doze de vaccinuri, noi le cumpărăm”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

Moderna, partener al Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA, conduce unul dintre cele trei proiecte occidentale care au început faza finală de teste clinice pe mii de voluntari, împreună cu alianţele Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech. Rezultatele preliminare ale primei faze, pe un mic număr de persoane, au fost favorabile.

Investiții în vaccinuri

Conform doctorului Anthony Fauci, directorul institutului ce gestionează studiul clinic, se va ști dacă vaccinul Moderna/NIH este sigur cel mai devreme la sfârşitul anului. Însă Donald Trump speră să obțină rezultate înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Investiţiile publice americane sunt de 2,48 miliarde de dolari în Moderna, o companie de biotehnologie fondată cu mai puţin de un deceniu în urmă şi care nu a creat un vaccin până în prezent. Aceasta a primit cea mai generoasă finanțare din partea guvernului american.

Însă cheltuielile administraţiei Trump reprezintă cel puţin 10,9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea şi producţia de vaccinuri. Guvernul a cumpărat anterior 100 milioane de doze de la fiecare dintre următoarele companii: Johnson şi Johnson, Novavax, Pfizer şi Sanofi, şi 300 milioane de doze AstraZeneca, adică un total de 800 milioane de doze până în prezent.