FacebookTwitterLinkedIn

Emisiunea este formată din două tranșe, ambele cu o scadență de trei ani. Tranșa (simbol IIB20) în monedă românească este de 300 de milioane de lei, cu o dobândă ROBOR la trei luni + 1,5%. Pentru prima perioadă, ROBOR este 1,05%. Dobânda se plătește trimestrial, la data de 25 decembrie, 25 martie, 25 iunie și 25 septembrie.

Tranșa în valută (simbol IIB20E) este de 60 de milioane de euro, cu o dobândă de 1,593% pe an, plătibilă o singură dată pe an, în data de 25 septembrie.

Valoarea nominală a unei obligațiuni a fost de 10.000 de lei, pentru cele în lei, și de 10.000 de euro, pentru cele în euro.

Fără nicio exagerare, emisiunea ar putea fi descrisă ca o ocazie istorică, atât pentru IIB, cât și pentru România. Pentru prima dată, IIB a emis obligațiuni denominate în euro într-o țară din afara zonei euro. Valoarea emisiunii pentru România este cu atât mai mare cu cât IIB a devenit primul emitent de la Bursa de Valori București care a plasat obligațiuni denominate în euro”, a spus Nikolay Kosov, președintele Consiliului de Administrație al IIB.

Pentru prima dată în istoria pieței de capital românești, o emisiune de obligațiuni a fost decontată direct în euro.

Este o realizare majoră. Vorbim practic de două oferte de emisiune a două serii de obligațiuni ale aceluiași emitent, în lei și în euro, utilizând infrastructura pieței de capital românești, în premieră cu tranzacționare și decontare în euro în România. Suntem convinşi că prin implementarea de către Grupul BVB a regulilor și practicilor de tranzacționare și decontare utilizate în piețele mature europene contribuim în mod semnificativ la creșterea gradului de încredere şi atractivitate al pieței noastre pentru investitorii străini”, a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Silvia Buicănescu, directorul general al Depozitarului Central, speră ca acest nou serviciu să fie din ce în ce mai utilizat de către emitenți și intermediari și să urmeze alte listări de instrumente financiare denominate în euro: „Drumul a fost deschis cu succes, primele rezultate sunt foarte bune, așa că așteptăm cu interes cât mai multe astfel de operațiuni”.

Obligațiunile au fost subscrise de 40 de investitori

Obligațiunile au fost subriscrise în totalitate în data de 25 septembrie, de către 21 de investitori pentru cele în lei și de către 16 investitori pentru cele în euro.

Josef Kollar, Deputy Chairman of the Board al IIB, a menționat că printre cei 40 de investitori sunt și nou intrați pe piață, ceea ce este dovada clară a creșterii recunoașterii BII pe piața de investiții.

Emisiunea a fost intermediată de BT Capital Partners și Banca Comercială Română. Decontările se vor face prin Banca Transilvania.

Succesul primei emisiuni de obligațiuni corporative decontate în euro și listate la Bursa de Valori București confirmă încă o dată profesionalismul și determinarea echipei BT Capital Partners și constituie o promisiune de diversificare a produselor financiare de pe piață. Colaborarea cu IIB în emiterea de obligațiuni corporative este deja o tradiție, care ne dorim a fi continuată. De asemenea, ne bucurăm că putem fi de ajutor în continuare mediului financiar românesc prin atragerea de fonduri destinate finanțării afacerilor locale” a declarat Daniela Secară, director general adjunct al BT Capital Partners.

Banca Internațională de Investiții este o instituție de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB și a Cartei sale. Cei nouă membri ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam.

IIB a mai emis obligațiuni pe piața din România, în 2015 și în 2016, valoarea cumulată a acestora fiind de 411 milioane de lei (90 de milioane de euro).

PeliFilip a asistat IIB la realizarea tuturor celor trei emisiuni de obligațiuni de pe BVB.

„Suntem deopotrivă încântați și onorați că IIB ne-a încredințat cel de-al treilea și cel mai important proiect de pe piața din România. Contribuția noastră la această tranzacție reprezintă o dovadă a dedicării și a implicării noastre constante în investiții de top pe piețele financiare și de capital”, a declarat Alexandru Bîrsan (foto text), Partener la PeliFilip.

El a coordonat echipa PeliFilip, alți membri-cheie ai echipei fiind Ana Andreiana, avocat senior și Roxana Diaconu, avocat.