Cautare
, Contributor

Redactor

Afaceri |
|

Trei sute de agenții de muncă temporară, în pericol de dispariție

Agențiile de muncă temporară au facut, recent, subiectul unor controale din partea Direcției Antifraudă din cadrul ANAF, care au dispus blocarea conturilor a 30 de companii, precum și recuperarea, retroactiv, a unor prejudicii estimate.
shutterstock_161919860

Măsurile au fost luate ca urmare a raționamentului ANAF conform căruia muncitorii care lucrează temporar, în străinătate, nu pot fi considerați detașați și prin urmare nu au dreptul să primească diurnă. Pentru că sumele alocate diurnelor nu sunt impozabile, reconsiderarea statutului lor, în cazul agențiilor de muncă temporară, a dus la propunerea recuperării retroactive a unor sume care ajung și la 30 de milioane de euro, pentru o singură firmă.

Asociația Națională a Intreprinderilor de Muncă Temporară (ANIMT), în curs de constituire, cuprinde 300 de firme specializate în plasarea angajaților în regim de muncă temporară (stagii de 3 luni), în țări ca Franța, Spania sau Irak. În prezent există alte 50 de acțiuni de control în desfășurare, conducerea ANIMT temându-se că, asemenea primelor, toate cele 300 de firme vor împărtăși aceeași soartă.

Peste 100.000 de angajați sunt, acum, în pericol de a deveni șomeri după ce o parte dintre companiile străine, cu care societățile românești colaborau, au cerut încetarea parteneriatelor. Mai mult, fost instituite popriri și asupra terților, societățile ramânând fără posibilitatea obținerii de venituri și, implicit, a efectuării de plăți pentru cazarea și transportul angajaților.

,,Din 2007, până în prezent, companiile au fost controlate de nenumărate ori de către instituțiile statului și niciodată nu a fost ridicată această problemă. În cazul în care acestea vor să opereze o schimbare a statutului muncitorilor, suntem dispuși să respectăm orice regulă nouă, cu condiția ca aceasta să nu aibă efecte retroactive”, a declarat Alexandru Marin, avocatul ANIMT.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii