FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Ghenie se află pe primul loc într-un top al celor mai surprinzătoare ascensiuni ale artiştilor contemporani, tranzactionaţi în 2014. Clasamentul a fost realizat de publicaţia online artnet.com. Pentru prima dată, un artist român este numărul unu într-un astfel de clasament in care au fost analizaţi peste 18.000 de artişti.

Anul acesta galerii şi colecţionari au pus în vânzare 10 lucrări ale lui Adrian Ghenie, iar în luna iunie, Casa de Licitatii Sotheby’s a vândut lucrarea “The Fake Rotko” cu suma de 1.8 milioane €. Aceasta a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic. În octombrie, Christie’s  şi Sotheby’s au pus în vânzare alte şase lucrări ale artistului român.  “Blue Rain” a fost adjudecată pentru suma de 650.000 €,  iar “Duchamp’s Funeral” s-a adjudecat pentru  1.285.300 €.

Artiştii români expun de câţiva ani la muzee şi galerii precum MOMA – NY, MOCA – LA, Pompidou şi Tate. “Succesul artiştilor români tranzacţionaţi internaţional va schimba dinamica pieţei interne a artei contemporane”, susţine Roxana Valcu, Owner Art Advisers, o firmă românească de consultanţă.