Cautare
, Contributor

SEO & Content Marketing Agency

Bani și Investiţii |
|

Trei modalități simple de a face economii

De cele mai multe ori, cel mai greu lucru de făcut când vine vorba de a economisi este să începi, efectiv, să pui bani deoparte. Odată ce ai reușit să îți formezi un obicei din asta, lucrurile devin mai simple.
 aboneaza-te
Cum sa economisesti bani

Printre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi faci când iei această decizie se numără clasificarea și conștientizarea cheltuielilor. Se întâmplă adesea ca la finalul unei luni, când contul bancar arată soldul zero, iar portofelul este gol, să nu înțelegi ce s-a întâmplat cu salariul tău și care au fost cheltuielile care te-au lăsat lefter. De aceea, este important să ții evidența tuturor plăților efectuate: de la bonurile fiscale din magazine până la facturile pentru plata utilităților și abonamentelor. Pentru a-ți ușura munca, poți apela la o aplicație pentru telefonul mobil, care te va ajuta să îți faci o idee despre cheltuielile lunare.

De asemenea, în momentul în care te hotărăști să începi să pui bani deoparte, trebuie să ai în vedere și varianta unor depozite online, pentru care poți primi o dobândă mai bună. Astfel, economiile tale îți vor aduce un profit garantat. 

Iată și alți pași de care ar trebui să ții cont pentru a reuși să economisești bani:

1. Cheltuie mai puțini bani pe mâncare

Agenția guvernamentală Money Advice Service, cu sediul la Londra atrage atenția că peste 50% dintre cheltuielile oamenilor se duc în direcția a patru categorii: alimente, casă și combustibil, transport și recreere. Potrivit studiilor, românii aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente. Țara noastră a ajuns să fie astfel fruntașă în clasamentul europenilor care fac risipă de mâncare. Aruncarea alimentelor nu este doar o risipă de bani, dar și un obicei care are efecte negative asupra mediului. Alimentele aruncate la gunoi sunt responsabile pentru producerea a 8% din gazele cu efect de seră de pe întreaga planetă. Drept urmare, cumpărăturile responsabile reprezintă unul dintre pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să economisești bani şi să ai grijă de mediul în care vor trăi generațiile viitoare.

2. Găsește mijloace noi de a călători

Transportul este unul dintre factorii care pot diminua considerabil bugetul în fiecare lună. A folosi mașina personală presupune cheltuieli ridicate, de la cele pentru combustibil, până la cele de întreținere. Însă, există alternative. În prezent, serviciile de car-sharing capătă amploare, astfel că poți împărți cu un coleg (sau mai mulți) mașina care să vă ducă la locul de muncă. Totodată, transportul în comun este un mijloc mai economic de a călători. Nu în ultimul rând, bicicleta, trotineta electrică sau hoverboardul sunt variante mai eficiente de transport, mai ales în timpul sezonului cald. De asemenea, pentru călătorii pe distanțe mari, este important să achiziționezi din timp biletele pentru avion sau tren, pentru a obține oferte avantajoase.

3. Anulează abonamentele inutile

Mulți bani se pot pierde păstrând abonamente la servicii pe care nu le folosești. Oferta de servicii variată face ca dorința de a putea avea acces la toate să crească. Însă, dacă nu ai timp să te bucuri de serviciile pentru care plătești un abonament lunar, investești banii într-un domeniu care nu îți aduce profit. Drept urmare, fă o analiză atentă a tuturor plăților dintr-o lună și păstrează doar abonamentele de care profiți. Dacă, în ultimele două luni, nu ai mai trecut pragul sălii de sport, ar fi indicat să renunți să mai plătești pentru acest serviciu. Aceeași decizie ar fi bine să o iei și când vine vorba de platformele de streaming on-demand. 

Așadar, dacă vrei să faci economii, este important să începi cu lucrurile mărunte, pentru care, fără să conștientizezi, aloci sume de bani semnificative în fiecare luna.

Cele mai recente date arată că mai puțin de jumătate dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant. Cei mai mulți dintre români economisesc pentru vacanțe, pentru a achiziționa o locuință și pentru cheltuieli neprevăzute.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii