FacebookTwitterLinkedIn

Cele trei automobile Alfa Romeo, cu indicativele B.A.T. 5, 7 și 9d, se reunesc pentru prima oară în formula de trio – și vor fi vândute împreună – cu ocazia licitației Contemporary Art Evening Auction, organizate în New York de Casa Sotheby’s. Nu este o greșeală, este o licitație de artă, iar faptul că cele trei automobile unicat au fost incluse în această vânzare nu face decât să sublinieze că, din punct de vedere estetic, ne aflăm în fața unor capodopere. „Eliberați de limitările impuse de buget sau de constrângerile proceselor de fabricație, automobilele-concept dau designerilor talentați ocazia de a-și exploata ideile cele mai curajoase. Aceste creații artistice ne provoacă să revizuim modul în care privim automobilul”, spun curatorii licitației.

Variațiuni pe aceeași temă, cele trei Alfa Romeo, fabricate manual de Carrozzeria Bertone în atelierele sale din Torino, sunt reprezentantele unei etape de pionierat în aerodinamică – aspectul lor ieșit din comun are scopul de a reduce la minimum rezistența la înaintare (B.A.T. 5 are un coeficient aerodinamic de 0,23).
Automobilele au fost concepute de Franco Scaglione, care și-a încercat mai întâi mâna în creația de modă pentru a-și găsi mai apoi adevărata chemare în designul auto. Venit la Torino în 1951, Scaglione l-a cunoscut pe Giuseppe Nuccio Bertone, al cărui atelier de caroserii încerca să-și revină după război. Cele trei concepte realizate de Scaglione și prezentate la edițiile din 1953, 1954 și 1955 ale Salonului auto de la Torino au avut un succes fulminant, redeșteptând interesul pentru automobilele din peninsulă și amintind lumii întregi că frumusețea, în lumea auto, are origini italiene.

Cele trei automobile nu au fost prezentate niciodată împreună până în 1989, când Nuccio Bertone a venit în California pentru a primi un titlu onorific din partea Colegiului Central de Artă din Pasadena. Organizatorii Concursului de eleganță de la Pebble Beach au profitat de ocazie și l-au invitat pe Nuccio la eveniment, împreună cu proprietarii celor trei automobile-concept – așadar, la ediția din 1989 a Pebble Beach Concours d’Elegance, B.A.T. 5, 7 și 9d au fost expuse pentru prima dată în formula de trio, în prezența omului care le-a construit.
Cu aceeași ocazie, un colecționar a făcut o ofertă fiecăruia dintre cei trei proprietari și cele trei automobile au ajuns să aibă un singur stăpân. În anii care au urmat, mașinile au fost prezentate la diverse evenimente auto din Europa, după care au fost trimise la Blackhawk Museum din Danville, California, unde au fost expuse mai bine de zece ani.
Astăzi, cele trei Alfa Romeo BAT își vor afla noul proprietar. Prețul estimativ al lotului se situează între 14 și 20 de milioane de dolari.