Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Trei colegi protestează față de înlocuirea Oanei Radu din funcția de membru al Consiliului CNC

Trei membri ai Consiliului de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei (CNC) îi cer ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să revină asupra deciziei de a o înlocui pe Oana Radu cu Simona Tănăsescu din funcția de membru al Consiliului, potrivit unei adrese trimisă ministrului dar publicată și pe Facebook de către unul din semnatari, informează Media Expres.
Centrul National al Cinematografiei

Semnatarii adresei, Melinda Boros, Horia Romanescu și Andrei Rus, susțin că legislația în vigoare nu prevede înlocuirea unui membru al Consiliului CNC decât în cazul demisiei sau în cazul unei activități „necorespunzătoare”, niciuna dintre situații nefiind îndeplinite în cazul Oanei Radu. De asemenea, se invocă un Ordin al ministrului culturii nr. 2495 din 24 iulie 2017, care însă nu prevede situația în care un membru al consiliului, odată numit, poate fi înlocuit.

În adresă Oana Radu este descrisă ca fiind „cea mai activă, consistentă și implicată dintre toți membrii Consiliului”, „a participat activ la întâlniri și dezbateri pe marginea situațiilor urgente de rezolvat pentru o îmbunătățire a sistemului de producție cinematografică din România” și „și-a abordat statutul cu seriozitate și disciplină”.

În lipsa unei justificări a demiterii Oanei Radu, semnatarii scrisorii pun gestul pe seama poziției acesteia față de „anumite teme de dezbatere” inclusiv prin redactarea împreună cu autorii adresei a unui regulament nou de acordare a finanțărilor din Fondu Cinematografic, în luna ianuarie 2017, „în ciuda ostilității vădite a conducerii instituției”.

CITEȘTE: 100 DE ANI DE LIGA 1

În adresă se mai arată că conducerea CNC a fost împotriva OUG 91/2016 și Simona Tănăsescu a fost reprezentanta Ancăi Mitran, directoarea CNC și președinta Consiliului de administrație al CNC la audierile din februarie 2017 în Comisia de cultură din Senat, susținând necesitatea abrogării ordonanței.

Oana Radu a fost printre altele consiliera ministrului culturii precedent, Ionuț Vulpescu, care s-a opus de asemenea OUG 91/2016 (adoptată de cabinetul Cioloș la 29 noiembrie 2016 și contestată de o parte din reprezentanții industriei cinematografice și de cabliști și televiziuni, ultimii pentru creșterea fără consultare a taxelor, n. Red.).

Semnatarii adresei mai susțin că decizia de înlocuire lasă loc unor interpretări care pun sub semnul întrebării imparțialitatea și legalitatea actului și vine la doar trei zile după ce Oana Radu a cerut o audiență la ministru pentru a-i prezenta punctele sale de vedere cu privire la situația actuală din CNC și nevoile de îmbunătățire a domeniului cinematografic. „Răspunsul dumneavoastră la acea invitație la dialog a fost să o înlăturați din Consiliu.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii