Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Trecerea la euro: un nou comitet și nou calendar

Pentru trecerea la moneda euro, Guvernul României a decis să constituie un Comitetul interministerial, iar data concretă va fi stabilită până în aprilie 2017.   
bani_euro_comitet_trecerea_la_euro_incredere.JPG

Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro va fi coordonat de primul-ministru, în calitate de președinte, de ministrul Finanțelor Publice și de guvernatorul Băncii Naționale a României, în calitate de vicepreședinți, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern.

Din acest comitet vor face parte reprezentanți ai principalelor instituții care vor fi angrenate în proces: Cancelaria Prim-ministrului, Ministerul Finanțelor, BNR, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Ministerul de Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză și Consiliul Concurenței. De asemenea, în Comitet vor fi invitați și câte un reprezentant al Preşedinţiei României, al Academiei Române, al Autorității de Supraveghere Financiară, al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, al confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.

Conform Programului de convergență pentru perioada 2016-2019, adoptat de Executiv în ședința din 27 aprilie 2016, Guvernul României își menține angajamentul de adoptare a monedei euro, data concretă urmând a fi stabilită pe baza unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediție a programului de convergență, respectiv aprilie 2017. Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă în continuare o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare și structurale necesare creșterii flexibilității economiei românești”, se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

Acest calendar va fi elaborat de Comitetul interministerial, care va realiza și un plan național pentru adoptarea monedei unice. Acest plan va stabili o serie de acțiuni concrete pe mai multe paliere (tehnice, organizatorice, juridice și de comunicare), iar Comitetul va organiza și dezbateri cu societatea civilă.

Pentru aderarea la euro, România îndeplineşte trei din cele patru criterii de la Maastricht – stabilitatea preţurilor, finanţele publice şi dobânzile pe termen lung, dar nu criteriul cursului de schimb. Pe lângă acestea, România trebuie să îndeplinească criteriul compati­bilității legislative, care este urmărit de Comisia Europeană.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii