Cautare
, Contributor

Travel |
|

Travel: Riviera Franceză are miros de Neroli

Yaktsa și Miramar: un nume exotic-oriental și unul european, aparținând unor hoteluri-surori de pe Riviera Franceză. N-aș fi putut intui combinația șarmantă dintre savoire-vivre-ul franțuzesc și bogăția detaliilor orientale până să fac cunoștință cu lanțul hotelier Tiara.
TERASSE_SUITE_ROYALE_ALP2400

Vă avertizez, acesta este începutul unei povești de dragoste. Mi se întâmplă rar, de obicei pe nepregătite și mai întotdeauna trebuie să existe în cadru o priveliște care să-mi taie respirația. Altfel nu. Relația mea cu hotelurile a semănat mai mereu cu o camaraderie, niciodată cu o iubire tip coup de foudre, poate și fiindcă la fiecare dintre locurile în care am stat am găsit câte un defect minor, de obicei același: un factor „acasă“ insuficient de pronunțat.

Marea artă a unui loc creat special pentru a găzdui oameni, 24 de ore din 24, este să-ți facă șederea atât de confortabilă încât să nu-ți vină să mai pleci niciodată. Indiferent dacă decorul este provensal sau asiatic, retro sau ultra-minimalist, există un cocteil de factori care determină gradul de familiaritate pe care ni-l trezește un anumit loc, iar elementul care răstoarnă ecuația cu susul în jos sunt, în general, oamenii.

Asociația franceză Relais & Châteaux, care grupează din 1941 cele mai rafinate hoteluri, cele mai bune restaurante și cele mai sofisticate experiențe legate de ospitalitate și turism, are ca motto o expresie care mi-a rămas în minte de prima dată când am citit-o: „La mision de beau et de bon“. Acesta ar trebui să fie scopul oricărui hotelier, dar în puține locuri mi s-a confirmat mai pregnant decât la Tiara Yaktsa, un hotel de 13 camere și 8 apartamente din Théoule-sur-Mer (la doar câțiva kilometri de Cannes), cu nu mai puțin de 45 de angajați, astfel încât raportul de forțe să încline decisiv în favoarea serviciilor de calitate.

„Când un om îți trece pragul, în funcție de cum te porți cu el în prima clipă acesta se poate simți fericit și relaxat sau, dimpotrivă, dacă te simte neprietenos ori neatent, se poate transforma instantaneu în cel mai cârcotaș și nemulțumit client din lume“ ne-a explicat, din prima, Managerul Tiara, Frédérick Thiébaut. „Acel început, în care vede dacă îl întâmpini cu plăcere și cu drag sau, din contră, cu blazare și automatism este esențial pentru toată relația ta cu omul respectiv“.

Ce m-a făcut să mă îndrăgostesc de Yuktsa? Faptul că fiecare cameră este un mix de elemente orientale de bun gust – bijuterii arăbești vintage, înrămate în argint, vaze pictate manual sau aplice din sticlă de Murano cu motive asemănătoare desenelor de Henna – elemente Art-Deco și detalii provensale, în proporții dozate cu atenție de către decoratoarea de interior Pilar Paiva de Sousa.

SALON-CHAMBRE_ALP2647

Piesa de rezistență: din patul cu baldachin și perne moi ca din basmul „Prințesei cu bobul de mazăre” se vede, de pe cele cinci etaje terasate în stâncă ale hotelului, unul dintre cele mai frumoase peisaje de pe Coasta de Azur. O panoramă la 180 de grade asupra Mediteranei, de unde se ivesc Răsăritul și Apusul, pe deasupra stâncilor roșiatice ale masivului Esterel.

O bucățică de Orient, în mijlocul unei zone franțuzești de un pitoresc absolut. Atât de improbabil și totuși perfect. Deloc întâmplător, Yaktsa este unul dintre locurile predilecte pentru declarații de iubire și cereri în căsătorie, pentru care există pachetele speciale „Love“ sau „Marry Me“, cu surprize incluse, precum șampanie fină, flori proaspete și dulciuri tematice create de Chef-ul patiser al hotelului.

Oriunde te-ai afla în hotel, ai vedere perfectă la mare, iar Frédérick folosește și un truc. „Când oamenii își iau o cameră care dă spre grădină, nu le spun, când fac rezervarea, că din balcon au vedere la mare“, râde el. „E o surpriză pe care o descoperă la fața locului”.

Decoratoarea Pilar Paiva de Sousa declarase cu ceva timp în urmă, întrebată fiind care este camera ei preferată din hotel, că favorita ei este mereu „cea mai mică dintre toate camerele“, pentru că acolo este cea mai mare provocare de a transforma spațiul în ceva ultra-sofisticat, primitor și confortabil. Recomandarea noastră rămâne Junior Suite cu vedere la mare. Motivul: vezi marea chiar și când stai în vârful patului cu baldachin, ascultând unul dintre multele CD-uri cu selecții de muzică jazz din fiecare cameră.

Classic Room 4La restaurantul „L’Or Blanc“ („Aurul albastru”, aluzie la combinația dintre soare și mare, atuurile Rivierei Franceze), deținător a două „furculițe Michelin“, premergătoare stelelor, am gustat o combinație delicios de ciudată de spumă de ciuperci sălbatice și boabe de cacao crude, ca un fel de ciocolată sărată, dar al cărei gust încă mi-a rămas întipărit în papilele gustative. A doua surpriză a serii: un pește cu legume, ambalat sub forma unei pungi de cadou, cu tot cu fundiță, care trebuia dezlegat manual pentru ca aromele să se dezvăluie pe rând, la îndepărtarea „ambalajului“.

Nu au fost însă, singurele arome originale ale serii: hotelul are propriul său parfum, realizat în Grasse, în parteneriat cu brandul Fragonard, pornind de la floarea de portocal, caracteristică zonei și considerată în general baza așa-numitului extract Neroli. „Mirosul este cel care depozitează cel mai bine emoțiile“, explică managerul Tiara. „Astfel, chiar și când oamenii vor pleca acasă, mirosul de portocal le va aminti de noi“.

Frédérick are un fel de a relaționa cu oamenii care merge dincolo de „datoria ospitalității”: îi face plăcere să petreacă timp cu ei, aflându-le gusturile și pasiunile, pentru ca data viitoare experiența să fie și mai personalizată. La un calcul rapid, petrece 30 de minute cu fiecare oaspete, zilnic, tocmai pentru că oamenii care vin la Yaktsa se așteaptă la o astfel de experiență: așa cum îți obișnuiești clienții, așa îi ai. Și tocmai de aceea se și întorc, de fiecare dată.

MIRAMAR

La câteva sute de metri se află hotelul înrudit, Miramar, cu plaja și piscina așezate chiar pe buza Mediteranei și aflate și la dispoziția oaspeților Yaktsa. În același stil oriental, Miramar este un fel de soră mai mare pentru Yaktsa, din toate punctele de vedere. În acest caz, piesa de rezistență o reprezintă Apartamentul Regal, cu o suprafață de 210 metri pătrați și aceeași vedere spectaculoasă la Marea Mediterană, precum și micul restaurant cu specific provensal, Bistrot M.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii