Cautare
, Contributor

Travel |
|

Travel Islanda: Gheţarul Sólheimajökull

Pe o hartă pe jumătate cât cea a României, într-un perimetru doar puţin mai mare decât al Bucureştiului, cinci puncte descriu un cerc imaginar care cuprinde câteva dintre cele mai inedite locuri din lume. Traseul a fost botezat Cercul de Aur, este cel mai popular circuit turistic din Islanda şi include: cea mai veche cascadă din Europa, cel mai vechi gheizer din lume, valea formată de mişcarea plăcii tectonice eurasiatice şi a celei nord-americane, un gheţar şi un lac de culoare acvmarin intens, din inima unui crater vulcanic. Toate pot fi admirate de aproape, în doar jumătate de zi.

Penultimul popas în ,,Cercul de Aur al Islandei", înainte de plimbarea pe valea care desparte Europa şi America, este la gheţarul Sólheimajökull, întins pe o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi. Peisajul este pe cât de măreţ, pe atât de fragil. Realitatea din spatele fotografiilor este tulburătoare: din cei aproape 11.400 de kilometri pătraţi de gheţari cât are Islanda, 30 (aproape cât întregul gheţar Sólheimajökull) se topesc încet, dar sigur, an după an.

Gheţarul din Cercul de Aur nu face excepţie, se retrage câte 100 de metri pe am, volum ce se va transforma, în timp, într-un lac glaciar. Cu toate astea, amatorii de senzaţii tari pot fi fericiţi: pe porţiunile mai sigure, de până la 600 de metri grosime, se organizează pe timp de iarnă plimbări cu jeepuri special echipate.

Vezi video original cu gheţarul Sólheimajökull (by Diana-Florina Cosmin):

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii