Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Opinii |
|

Traume nevindecate

Tragedia de la Clubul Colectiv este o nouă traumă pentru societatea românească. Istoria celor 25 de ani de democrație în România este marcată de mai multe traume decât de reușite care să redea încrederea românilor în viața lor.
Petre_Barbu.jpg

Mineriadele, falimentele cinice ale unor instituții financiare din anii ‘90, corupția generalizată, defrișarea pădurilor, inundațiile, furturile la scara națională reprezintă numai o parte din traumele pe care le-a trăit societatea românească. Pe unele le-am primit cu o revoltă firească, dar repede înăbușită într-o resemnare „mioritică”, pe altele cu nepăsare și inconștiență. Parcă totul este subordonat aceleiași constatări neghioabe: „Așa a vrut Dumnezeu! O să treacă și asta!”

Ce-am învățat din traumele acestor ani? Nimic. De fiecare dată, s-au făcut niște „ajustări” legislative, s-au luat „măsuri”, s-au dat „dispoziții”, dar timpul a dovedit că e vorba de cârpeli, de niște pospăieli făcute de „gura lumii”. Și traumele s-au adunat, frustrările au crescut, sila a căscat gropi între cetățeni și intituțiile statului, violența și promiscuitatea au câștigat teren, depresia s-a întins în mințile românilor.

Statul român a dovedit că nu este în stare să asigure siguranța cetățenilor săi. Nu protecție, ci siguranță! Avem un sistem medical în care fiecare pacient se descurcă cum poate. Învățământul românesc este blazat și rupt de realitate. Poliția și Justiția sunt lipsite de credibilitate. Biserica pare o cetate cu porțile închise și cu șanțurile de apărare umplute cu apă. Administrațiile locale sunt corupte și sufocate de birocrație. Nesiguranța este la tot pasul în România: în spitale, pe străzi, în trenuri, în locuințe, în școli. Scapă cine poate!

Este acesta „peisajul” în care un om normal se poate dezvolta? Este acesta sistemul care să asigure siguranța unei vieți normale într-o țară a Uniunii Europene? Speranțele pentru viitor într-o viață mai bună, formulate dintr-o pornire optimistă, mi se par niște vorbe goale. O pură demagogie. Cred că acum nu se poate formula nicio speranță într-o viață mai bună în România. Sistemul este un bolnav incurabil. Iar sistemul este format din oameni. Aceștia sunt incompetenți, corupți și au alte agende decât cea care ar trebui să fie: agenda cetățeanului.

Să trecem în revistă instuțiile statului care urmează și respectă agenda cetățeanului? Nu există! Creșterile salariale adoptate în ultima vreme de guvernul Ponta au fost decise în esență dintr-un meschin calcul electoral. Să dea bine la alegerile de anul viitor. ANAF se poziționează nu ca un partener al contribuabilor, așa cum ar fi normal, ci ca un vânător de infractori. Televiziunea publică nu furnizează servicii media pentru românii plătitori de taxe ci prestează servicii pentru partidele politice. La fel, CNA lucrează pentru interese obscure și ignoră protecția publicului, tolerând cele mai abjecte „produse” livrate de o piață a audiovizualului aflată în descompunere morală.

Tragedia de la Clubul Colectiv a provocat o nouă spaimă în mentalul colectiv. De acum încolo, și noțiunea de distracție în România este compromisă. O țară în care oamenii nici măcar nu au certitudinea că scapă cu viață de la un eveniment la care au venit să asculte muzică și să se bucure.

Poate ar trebui angajată o armată de psihologi și psihoterapeuți care să fie pusă la treabă cu poporul român. Dar operațiunea aceasta de salvare este costisitoare și, până la urmă, imposibil de realizat.

Vom trăi mai departe cu traumele trecutului, mai mult sau mai puțin vizibile în societate, așteptând cu dobitoacă resemnare să vină peste noi alte traume.

O soluție simplă ar fi la îndemâna societății românești: să începă să construiască instituții formate din profesioniști. Competența este cel mai bun tratament pentru alinarea traumelor. Competența înseamnă speranță.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii