FacebookTwitterLinkedIn

Această piață a atins 898 de milioane de euro, în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit surselor publice și a tranzacțiilor cu valoare comunicată, conform unei analize realizate de Deloitte România. Ca număr al tranzacțiilor, centralizându-le și pe cele cu valoare nedeclarată, au fost anunțate 28 de achiziții, în medie, câte două în fiecare săptămână. Față de perioada similară a anului trecut, valoarea tranzacțiilor s-a triplat, iar numărul a crescut cu 20%.

Franklin Templeton a scos la vânzare participațiile Fondului Proprietatea la Enel România și Engie România. Tranzacția poate depăși 425 milioane de euro

„În primele nouă luni ale anului, piața de M&A a atins deja 2 miliarde de euro, iar ceea ce este și mai impresionant, totalul nu s-a realizat datorită unor mega-tranzacții, ci mulțumită a șase tranzacții între 100 și 500 de milioane de euro. Ultimul trimestru este, conform tendinței istorice, cel mai important din an și, ținând cont de tranzacțiile care se negociază în prezent, ne așteptăm să mai adauge încă un miliard de euro la total”, a spus Ioana Filipescu, Partener consultanță fuziuni și achiziții al Deloitte România.

O performanță nemaiîntâlnită de doi ani

În această perioadă, valoarea medie a unei tranzacții a fost de 56 de milioane de euro, evidențiind tendința de creștere a valorii tranzacțiilor M&A.

Deoarece numeroase tranzacții au valori nedeclarate, Deloitte a încercat să atribuie o valoare estimativă fiecăreia dintre ele pentru a determina valoarea totală a pieței de M&A din România. Astfel, în trimestrul al treilea al anului, valoarea totală a pieței de M&A este estimată a fi între 1,1 miliarde de euro și 1,2 miliarde de euro.

Surpriză în sistemul bancar: dominația BCR se poate clătina. Banca Transilvania anunță că poate prelua Bancpost, până la finalul lunii octombrie

„Totodată, faptul că în acest trimestru au fost anunțate cinci tranzacții, fiecare având o valoare de peste 100 de milioane de euro, iar patru dintre ele s-au și fructificat, a reprezentat o performanță care nu a mai fost înregistrată în ultimii doi ani”, au evidențiat reprezentanții Deloitte România.

Cele mai mari tranzacții

Achiziția complexului hotelier Radisson de către Revetas Capital pentru suma de 177,5 milioane de euro stabilită în urma unei proceduri competitive a fost cea mai mare tranzacție a trimestrului.

Complexul Radisson Blu, unul dintre cele mai mari hoteluri din România, și-ar putea schimba proprietarul, printr-o tranzacție de 177,5 milioane de euro

Valoarea cu care s-a vândut hotelul va deveni o referință pentru alte hoteluri de 5 stele din Romania. Ne așteptăm să vedem mai multe tranzacții de acest gen”, a mai spus Filipescu.

Achiziția pachetelor minoritare deținute de Fondul Proprietatea în subsidiarele sale de către Electrica, în valoare de 165 de milioane de euro, a fost a doua cea mai mare tranzacție a trimestrului, fiind concluzia îndelung așteptată a unei tranzacții ce se discuta de ani de zile.

Mid Europa vinde Invitel, fostul proprietar al Euroweb, către China-CEE Fund pentru 202 mil. euro

Achiziția face parte din strategia Fondului Proprietatea de lichidare a participațiilor.

Digi preia o companie din Ungaria pentru 140 milioane de euro

„De asemenea, cumpărarea de către Digi Communications a unei subsidiare a firmei maghiare Invitel este una din rarele tranzacții de achiziții internaționale încheiată de o firmă românească, notabilă mai ales dată fiind valoarea ei de 140 milioane de euro”, au subliniat reprezentanții Deloitte România.

Schimbare importantă în sistemul bancar. S-a confirmat: OTP Bank România cumpără Banca Românească. OTP Bank ajunge pe locul 8, un salt de trei poziții

Achiziția Băncii Românești de către OTP, cu o valoare vehiculată de aproximativ 100 milioane de euro, este cea mai mare tranzacție bancară, din ultimii doi ani, și evidențiază continua consolidare a sectorului bancar românesc, au adăugat reprezentanții Deloitte România.

Chinezii mai cumpără un business important în România: WH Group preia afacerile antreprenorului român Dorin Mateiu în domeniul procesării cărnii

În această perioadă, Deloitte Romania a avut rolul de consultant due diligence în trei dintre tranzacțiile anunțate în cursul trimestrului și care sunt încă în procedurile de aprobare: Sigma Alimentos – Caroli Foods Group; QuEST Engineering – IT Six Global Services; Global Trade Center – Cascade Office Building.

Caroli Foods Group, o afacere de 88 milioane de euro, a fost preluat integral de mexicanii de la Sigma Alimentos

Studiul Deloitte România include tranzacțiile anunțate în perioada relevantă cu valoare declarată sau estimată a fi între 5 si 500 milioane de euro. Tranzacțiile sub această limită nu sunt considerate relevante pentru piața de M&A din România, iar cele peste limită sunt mega-tranzacții care au un impact care poate denatura analiza trimestrială. Cifrele istorice sunt ajustate în jos cu valoarea tranzacțiilor anunțate și ulterior anulate.