FacebookTwitterLinkedIn

În primele șase luni au fost consemnate atât tranzacții care au vizat achiziții de proiecte, cât și unele care au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor coproprietari asupa unor proiecte.

Bucureștiul a atras aproape 48% din volumul investițiilor, dar de asemenea în S1 2016 a fost înregistrată prima tranzacție semnificativă de după 2008 din afara Bucureștiului, în Sibiu. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piață între retail (45%) și birouri (38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacții. De menționat, că 8% din volumul tranzacțiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanțatoare.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezintând cea mai mare tranzacție cu o singură proprietate realizată în afara Bucureștiului după criză. O altă tranzacție notabilă este consolidarea poziției GTC în complexul City Gate prin achiziția participației de 40% deținută de Bluehouse în proiect.

NEPI cumpără Shopping City Sibiu pentru 100 mil. euro

Andrei Drosu, Consultant Research Department JLL România, comentează: ”Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind creștere economică care a fost menținută la 4,2% chiar și după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piață în următoarele 12 luni și menținerea unei diferențe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, și Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condițiilor curente și să își întoarcă atenția spre România și spre produse mai bine poziționate pe piață”.

Cei mai activi cumpărători din prima jumătate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) și GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre aceștia realizând câte 2 tranzacții.

Hanner intră pe piața de birouri din România

Randamentele pe piața de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piața de retail (7,25%), în timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale în ultimele 12 luni, dar reprezentanții JLL nu estimează o nouă scădere pentru a doua parte a anului.

”Brexit-ul ar trebui să aibă un efect redus pe termen scurt și mediu asupra economiei românești atâta timp cât întreaga economie de la nivelul Uniunii Europene nu va suferi alte șocuri neașteptate. Investitorii care se uită la proprietăți cu probleme financiare în Romania se vor strădui să le găsească pe cele care pot fi puse pe picioare. Condițiile de finanțare s-au îmbunătățit în ultimele 18 luni, iar creșterea apetitului băncilor pentru produse bune, deținute de dezvoltatori serioși încurajează acest flux de capital. Pe de altă parte, ar putea trece câteva luni până efectul Brexit-ului să se așeze și să se contureze un trend clar”, spune Silviana Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL România.