FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea tranzacțiilor efectuate în prima parte a acestui an se ridică la aproximativ 102 milioane de euro, înregistrând o creștere mică față de aceeași perioadă a anului trecut, însă România ocupă unul dintre ultimele locuri din Europa Centrală, informează Mediafax.

“Pentru 2013 nu estimăm o evoluţie semnificativă a volumului investiţiilor comparativ cu 2012, în primul rând din cauza climatului economic volatil care influenţează negativ intrarea pe piaţa din România a unor noi investitori. Marii investitori instituţionali sunt destul de reticenţi în a achiziţiona active imobiliare în România. Ratele de neocupare relativ mari şi perioadele contractuale de închiriere de scurtă durată fac ca multe dintre proprietăţile aflate la vânzare în această perioadă să devină neatractive ca şi produse de investiţii”, a declarat Marius Grigorică, senior business analyst în cadrul companiei DTZ Echinox.

Acesta a mai precizat că pe piață este prezent un număr important de investitori activi care își concentrează eforturile pe investiții speculative, însă și dezvoltatori care urmăresc să achiziționeze imobile generatoare de venituri sau cu potențial de extindere.  Băncile vor contribui activ la aceste tranzacții, și lanțurile de hipermarketuri care au în plan dezvoltarea de parcuri de retail.

“Unele hipermarketuri vor achiziţiona terenuri în diverse oraşe pentru dezvoltarea propriilor parcuri, beneficiind de preţurile mai scăzute ale terenurilor din această perioadă. Finanţarea bancară pentru investiţii imobiliare rămâne restrictivă, în contextul în care băncile continuă să-şi cureţe bilaţurile afectate de credite neperformante. În acest context, investitorii care au la dispoziţie capitaluri proprii vor avea o putere mai mare de negociere în piaţă”, este de părere Grigorică.

Fondul New Europe Property Investmentsa marcat cea mai mare investiție a cestui an, în valoare de 61,7 milioane de euro, preluând clădirea de afaceri The Lakeviewdin București, de la compania AIG/Lincolnși Dinu Patriciu. Totodată, Fondul New Europe Property Investmentsa marcat și cea mai mare tranzacție din 2012, cumpărând clădirea de birouri City Business Centre din Timișoara.

În 2012, InterCora, cel mai mare dezvoltator de pe piaţa locală a retailerului Kaufland, a vândut o participație de 50% din opt parcuri comerciale, grupului belgian First Retail. Valoare estimată de către analiști la 20-25 milioane de euro.

Banca Piraeus a plătit aproximativ  10 milioane de euro pentru complexul rezidenţial Seasons Residence din Braşov, a cărei construcţie nu a fost încă finalizată. Omul de afaceri grec, Ioannis Papalekas, a achiziţionat mai multe terenuri de la firma de construcţii Lufin, în faliment, pentru 5 milioane de euro.