FacebookTwitterLinkedIn

Primul trimestru din 2014 nu a adus nicio revenire spectaculoasă şi anul acesta evoluţiile vor depinde mult de succesul programului Rabla şi de ce se va întâmpla cu timbrul de mediu, în eventualitatea că acesta se va schimba în 2014, mai arată analiza citată.

Primele luni ale anului sunt întotdeauna slabe pentru piaţa maşinilor noi, apogeul fiind în general primăvara şi toamna, chiar dacă în ultimul timp sezonalitatea s-a diminuat mult. Cel mai bun prim trimestru al pieţei maşinilor noi a fost în 2007 când s-au înmatriculat 74.000 de maşini, total care în prezent nu se atinge nici măcar în 12 luni, transmite Autovit.ro.

top inmatriculari

În anii de minim valorile din trimestrul întâi au fost şi de opt ori mai mici decât în 2007, iar în 2014 lucrurile s-au mai îmbunătăţit faţă de anul trecut, dar foarte puţin (ca volum un plus de 2.100 unităţi). Vânzările de maşini noi sunt reduse în primele luni ale anului şi din cauza faptului că mulţi aşteaptă începerea programului Rabla, care până în prezent a debutat de câteva ori în al doilea trimestru (inclusiv în 2013, în iunie).

În primul trimestru din 2014 au fost înmatricultate 13.345 mașini noi, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă aanului anterior, iar numărul de mașini second-hand din import înmatriculate în T1 din acest an a fost de 46.866, în scădere cu 11%, potrivit datelor DRPCIV.