FacebookTwitterLinkedIn

Trimestrul al doilea din 2013 a fost unul favorabil pentru tranzacţiile din sectorul energetic şi de utilităţi la nivel global, se arată în raportul sectorial trimestrial al EY (Ernst & Young)« Power transactions and trends ». Volumul tranzacţiilor a rămas la acelaşi nivel, dar valoarea totală a tranzacţiilor a crescut cu 30%, ajungând la 33 de miliarde de dolari, comparativ cu 25,3 miliarde de dolari în trimestrul întâi din 2013. Mega-tranzacţiile au crescut cu 30% valoarea globală a fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul energetic şi de utilităţi în al doilea trimestru din 2013. Cea mai mare tranzacţie a perioadei a fost achiziţionarea pentru 10,4 miliarde de dolari de către divizia de energie şi utilităţi a investitorului Warren Buffet, MidAmerican Energy Holdings, a producătorului, transportatorului şi distribuitorului american de energie electrică NV Energy.

Fuziunile şi achiziţiile care au avut loc în China au contribuit cu 81% la totalul valorii tranzacţiilor din regiune. Restricţiile privind deţinerea de active energetice în Japonia şi marjele reduse de profit de pe piaţa internă din China îi fac pe jucătorii din sectorul energetic să vizeze achiziţii pe alte pieţe, ceea ce ar putea menţine tendinţa de creştere în regiune pentru următoarele luni.

Acţiunile companiilor din energie şi utilităţi din S.U.A continuă să se tranzacţioneze la valori cu mult peste media istorică a ultimilor 10 ani, iar recentele corecţii care au avut loc în piaţă sunt ilustrative pentru schimbările pe cale să se întâmple în sector, se arată în raportul EY. Pe durata T2 al 2013, jucătorii americani din utilităţi au făcut eforturi să crească prin  fuziuni şi achiziţii, fiind consemnate câteva tranzacţii notabile.  

Pe piaţa europeană numărul total de tranzacţii a rămas stabil, iar absenţa oricărei dezinvestiţii de anvergură a atras după sine o scădere cu 46% a valorii tranzacţiilor, comparativ cu T1 2013. In al doilea trimestru din 2013, au avut loc vânzări de active europene în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de dolari, comparativ cu 8,7 miliarde de dolari în T1 2013. Sunt aşteptate însă câteva tranzacţii mari în domeniul transportului şi distribuţiei de energie până la sfârşitul acestui an.

“Previziunile în privinţa activităţii globale de fuziuni şi achiziţii în sector sunt pozitive, fiind anunţate deja tranzacţii mari în Grecia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Africa, precum şi o activitate robustă în S.U.A. şi Europa de Vest, existând potenţialul să se genereze mai multe tranzacţii cu valori de peste 1 miliard de USD în perioada rămasă din 2013 », susţine Joseph Fontana, lider global al departamentului EY de tranzacţii în domeniul energetic şi de utilităţi.

Mihaela Cuţurescu, Senior Consultant în departamentul Asistenţă în Tranzacţii, EY România spune că « la nivelul pieţei româneşti, anunţurile ofertelor publice de vânzare pentru producătorii de energie trenează ». « În acelaşi timp, modificările aplicate legislaţiei pentru energia regenerabilă menţin atenţia asupra pieţei, după o perioadă importantă în care a fost sectorul cel mai atractiv pentru investitori », adaugă ea.

Analiza trimestrială sectorială EY a tranzacţiilor şi tendinţelor din sectorul energetic are la bază datele Mergermarket pentru perioada T2 2011– T2 2013. Sintagma ”energie şi utilităţi” include companiile care activează în domeniile de generare, transport şi distribuţie, de energii regenerabile, precum şi alte sub-sectoare (inclusiv de apă). EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY.