FacebookTwitterLinkedIn

Anheuser-Busch InBev NV (AB InBev) va prelua grupul britanic SABMiller, al doilea producător de bere la nivel internațional, în schimbul sumei de 106 miliarde de dolari. Tranzacția va fi încheiată după ce liderul mondial pe piața berii a prezentat mai multe oferte companiei SABMiller.

AB InBev va plăti, cash, 44 lire sterline pe acțiune, au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat de presă, potrivit Bloomberg. În acest fel, gigantul urmează să preia branduri precum Peroni și Grolsch (deținute până în prezent de SABMiller) și să controleze jumătate din profitul realizat în industrie. Totodată, AB InBev a acceptat să plătească taxa de 3 miliarde de dolari în situația în care tranzacția nu obține aprobarea autorităților de reglementare sau a acționarilor AV InBev.

CUM S-AU MIȘCAT PE TELEVIZIUNE RECLAMELE CELOR PATRU MARI PRODUCĂTORI DE BERE ÎN PUBLICITATEA TV

Înțelegerea a fost afectată de-a lungul timpului de impactul încetinirii economiilor pe piețele emergente din China și Brazilia, iar acțiunile SABMiller au scăzut cu 20% cu doar câteva luni înainte ca AB InBev să prezinte oferta de preluare.

Conform legii, AB InBev era nevoită să facă o cerere formală până miercuri, 14 octombrie, ora 17:00. Cu toate acestea, companiile au convenit să extindă perioada cu două săptămâni, pentru a avea suficient timp să oficializeze înțelegerea.

Acționarii majoritari ai SABMiller, Altria Group Inc și Bevco Ltd., pot primi 39,03 lire sterline pe acțiune pentru participațiile lor. Nu li se va permite să-și vândă acțiunile timp de cinci ani și vor avea dreptul de a propune directori.

VEZI OPINIA LUI MIHAI BÂRSAN (URSUS) DESPRE LECȚIILE CRIZEI!

ABInBev și SABMiller vor fi, la nivel global, cele mai mari companii de bunuri de consum după venit, potrivit analiștilot, care estimează că noua comoanie va genera 25 miliarde de dolari până în anul 2016. Tranzacția este cea mai mare din istoria Marii Britanii, depășind tranzacția de 47 miliarde lire sterline încheiată între BG Group Plc și Royal Dutch Shell Plc.

SABMiller este o companie originară din Africa de Sud, fondată în anul 1895, iar în portofoliul său se află branduri precum Grolsch, Ursus sau Peroni Nastro Azzuro. Compania belgiană AbInbev a fost înființată în 2008, în Belgia și produce branduri de bere ca Stella Artois, Beck’s sau Skol.

Noua companie va avea sediul în Belgia.