FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții Intesa și Allianz au refuzat să comenteze informația pentru Bloomberg.

Presa internațională estimează că este mai posibilă achiziția de către Allianz decât de către Intesa Sanpaolo, care era evaluată la 46,4 miliarde de dolari (în jur de 38 de miliarde de euro), în 2016, de către Forbes.com. În 2015, Intesa Sanpaolo era poziționată pe locul 17 dintre cele 37 de bănci din România, cu active de 4,25 miliarde de lei (aproximativ 940 de milioane de euro), reprezentând o cotă de piaţă de 1,1%, prin 45 de agenții.

Financial Times relatează că Generali dorește să blocheze o posibilă preluare de către Intesa. MarketWatch scrie că, pe bursa de la Roma, Assicurazioni Generali a cumpărat 3,01% din acțiunile Intesa Sanpaolo pentru ca banca să nu poată cumpăra o participație mare a asiguratorului. Reglementările pieței de capital italiene prevăd că, în anumite situații, precum cea de față, o companie listată nu poate deține mai mult de 3% din acțiunile cu drept de vot ale unei alte companii listate, care, de asemenea, are în proprietate drepturi de vot de peste 3% din capitalul primeia.

Allianz are o valoare de piață estimată, la nivel global, de 72,2 miliarde de euro, iar Assicurazioni Generali, prezent în 60 de țări și cu 77.000 de angajați, de 22,7 miliarde de euro. Spre comparație, piața de asigurări din România are o valoare de aproape 7,4 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 32 de asiguratori, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară.

Pentru a fi realizată, tranzacția globală va trebui aprobată de autoritățile de concurență din mai multe țări.

În România, Allianz-Țiriac, din care grupul german deține pachetul majoritar, de puțin peste 52%, este cel mai important asigurator, cu o cotă de piață de 13%, la finele lunii septembrie 2016, în timp ce Generali era pe locul 8, cu 6,58%. Pozițiile se datorau faptului că Allianz-Țiriac avea total prime brute subscrise în valoare de 898,93 de milioane de lei, iar Generali de 453,18 milioane de lei.

Tranzacția pare posibilă în condițiile în care Allianz și-a manifestat interesul pentru Generali și anul trecut, iar acționarul majoritar al Generali, banca de investiții Mediobanca, caută să vândă un pachet de 13% deținut în grupul de asigurări.

De asemenea, tranzacția ar duce la reducerea costurilor operaționale, și implicit la creșterea profitului, pentru cei doi asiguratori, în mai multe țări, mai scrie Bloomberg

Contextul pare și el favorabil, în preluarea tigrilor economici italieni. Recent, Luxottica, cel mai mare producător și designer de ochelari din lume, care realizează Ray-Ban și Oakleya acceptat să fuzioneze cu rivalii francezi de lentile Essilor International, într-o fuziune estimată în jurul a 50 de miliarde de euro.

Virgil Șoncutean, directorul general al Allianz-Țiriac: Pentru 2017, mizăm pe o creștere a afacerii de peste 5%

Adrian Marin, CEO al Generali România: „Tehnologia îşi va pune tot mai mult amprenta asupra modului de cumpărare a unui produs de asigurare”

Producătorul ochelarilor Ray-Ban a acceptat fuziunea cu Essilor în valoare de 46 de miliarde de euro

Un nou investitor global pe piața locală de gaze și energie: grupul Allianz preia 30% din E.ON Distribuție