FacebookTwitterLinkedIn

Preluarea poate determin închiderea a 600 de branch-uri și demisia voluntară a 3.900 de persoane.

Pe piața din România, preluarea poate duce la crearea unei bănci cu potențial. La nivelul anului 2015, Intesa Sanpaolo avea o cotă de piață de 1,1%, iar Veneto Banca de 1,3%, activele cumulate reprezentând locul 11 în sistemul bancar.

Italia a început să lichideze cele două bănci regionale falimentare duminică, într-o înțelegere care ar putea costa statul până la 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari). Guvernul italian s-a angajat să plătească Intesa cu 5,2 miliarde de euro și să i-a oferi garanții de până la 12 miliarde de euro, pentru a prelua rămășițele celor două bănci.

Autoritățile de la Roma au redactat, în weekend, un decret de urgență pentru lichidarea celor două bănci, care s-au prăbușit după ani de zile de gestionare defectuoasă a împrumuturilor neperfomante. Decretul trebuie votat și transformant în lege de către Parlamentul italian în termen de 60 de zile.

Acest decret a fost condiția impusă de Intesa Sanpaolo, cea mai bine capitalizată bancă mare din Italia, pentru preluare. Reprezentanții băncii au declarat, săptămâna trecută, că sunt deschiși să achiziționeze un pachet de active pentru un euro, în condițiile în care guvernul italian adoptă un decret prin care acceptă să suporte costul lichidării celor două bănci.

Intesa a declarat că, în cazul în care decretul nu va fi transformat în lege sau va fi modificat într-un mod care ar face preluarea mai scumpă, contractul de achiziție semnat cu statul italian va deveni nul.