Este pentru prima dată când BNR ia o astfel de decizie. De asemenea, este pentru prima dată, când BNR comunică faptul că a luat o decizie cu privire la o tranzacție dintre două bănci.
„Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA, Membră a Grupului National Bank of Greece”, se scrie într-un comunicat de presă al instituției.
Banca Centrală a refuzat să prezinte motivele pentru care a luat această decizie.
„Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, au mai spus reprezentanții BNR.
La finele lunii iulie 2017, OTP Bank România a anunțat că preia Banca Românească. Valoarea tranzacției nu a fost precizată, dar, dintr-un raport al vânzătorului, NBG, reiese că părție s-au înțeles pentru un preț de 72 de milioane de euro.
La începtul lunii noiembrie, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează această tranzacție, urmând să furnizeze un răspuns în următoarele săptămâni. La finele lunii decembrie, Autoritatea de Concurență și-a dat acordul pentru tranzacție, dar, dacă BNR nu a acceptat-o, atunci aceasta nu se mai poate finaliza.
Citiți și: Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active
Dacă se finaliza tranzacția, OTP Bank urca de pe locul 11 direct pe locul 8, făcând o estimare pe baza datelor din 2016 și pe tendințele din ultimii ani. Datele BNR arată că, la finele anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 de miliarde de lei.
Cumulat, cele două bănci atingeau o cotă de piață de 3,71%, cu care s-ar fi clasat pe locul 9. Acest nivel era extrem de aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 de miliarde de lei), dar care se află pe o tendință de scădere.
Citiți și: Se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar: Banca Transilvania și Eurobank Ergasias semnează astăzi acordul pentru achiziționarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing
În plus, locul 9, Bancpost, care a avut o cotă de piață de 2,96% (11,656 de miliarde de lei), a fost preluat de Banca Transilvania, tranzacția fiind semnată la finele lunii noiembrie și așteptându-se acordul Consiliului Concurenței și al BNR.
Citiți și: OTP Bank Romania confirmă că, în 2017, profitul ajustat după impozitare i-a crescut cu 88%, până la 44,85 de milioane de lei
Cu toate acestea, în urma tranzacției BT – Bancpost, OTP Bank România intră în Top 10 al sistemului bancar local, pe locul 10. Activele băncii au crescut cu 9%, anul trecut, față de anul anterior, ajungând la 9,37 de miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,19%, în creștere de la 2,09%.
OTP Bank România a obținut un profit ajustat după impozitare de 44,85 de milioane de lei (9,8 milioane de euro), în 2017, în creștere cu 88% față de 2016, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.