Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Tranzacția OTP Bank – Banca Românească nu se mai încheie: În premieră pentru piața locală, BNR anunță că se opune preluării Băncii Româneşti de către OTP Bank România

Banca Națională a României a anunțat oficial că se opune preluării Băncii Românești, a 14-a bancă din sistemul bancar local, la finele anului 2016, de către OTP Bank România, locul 11, la finele aceluiași an, fără să prezinte argumentele acestei decizii. În cursul zilei de ieri, mai multe publicații online au anunțat o asemenea posibilă decizie din partea Băncii Centrale.
 aboneaza-te
Raport-Inflatie-BNR-15-mai-2017DSC_2879x

Este pentru prima dată când BNR ia o astfel de decizie. De asemenea, este pentru prima dată, când BNR comunică faptul că a luat o decizie cu privire la o tranzacție dintre două bănci.

„Banca Națională a României informează că în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activității și modificările în situația instituțiilor de credit, persoane juridice române și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, precum și al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituțiilor de credit, persoane juridice române, și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit din state terțe, se opune intenției OTP Bank România SA de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%), respectiv intenției OTP Bank Nyrt. de a achiziționa o participație calificată indirectă (în proporție de 99,28%), din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA, Membră a Grupului National Bank of Greece”, se scrie într-un comunicat de presă al instituției.

Banca Centrală a refuzat să prezinte motivele pentru care a luat această decizie.

„Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, au mai spus reprezentanții BNR.

La finele lunii iulie 2017, OTP Bank România a anunțat că preia Banca Românească. Valoarea tranzacției nu a fost precizată, dar, dintr-un raport al vânzătorului, NBG, reiese că părție s-au înțeles pentru un preț de 72 de milioane de euro.

La începtul lunii noiembrie, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează această tranzacție, urmând să furnizeze un răspuns în următoarele săptămâni. La finele lunii decembrie, Autoritatea de Concurență și-a dat acordul pentru tranzacție, dar, dacă BNR nu a acceptat-o, atunci aceasta nu se mai poate finaliza.

Citiți și: Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

Dacă se finaliza tranzacția, OTP Bank urca de pe locul 11 direct pe locul 8, făcând o estimare pe baza datelor din 2016 și pe tendințele din ultimii ani. Datele BNR arată că, la finele anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 de miliarde de lei.

Cumulat, cele două bănci atingeau o cotă de piață de 3,71%, cu care s-ar fi clasat pe locul 9. Acest nivel era extrem de aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 de miliarde de lei), dar care se află pe o tendință de scădere.

Citiți și: Se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar: Banca Transilvania și Eurobank Ergasias semnează astăzi acordul pentru achiziționarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing

În plus, locul 9, Bancpost, care a avut o cotă de piață de 2,96% (11,656 de miliarde de lei), a fost preluat de Banca Transilvania, tranzacția fiind semnată la finele lunii noiembrie și așteptându-se acordul Consiliului Concurenței și al BNR.

Citiți și: OTP Bank Romania confirmă că, în 2017, profitul ajustat după impozitare i-a crescut cu 88%, până la 44,85 de milioane de lei

Cu toate acestea, în urma tranzacției BT – Bancpost, OTP Bank România intră în Top 10 al sistemului bancar local, pe locul 10. Activele băncii au crescut cu 9%, anul trecut, față de anul anterior, ajungând la 9,37 de miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,19%, în creștere de la 2,09%.

OTP Bank România a obținut un profit ajustat după impozitare de 44,85 de milioane de lei (9,8 milioane de euro), în 2017, în creștere cu 88% față de 2016, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii