FacebookTwitterLinkedIn

Bogdan Balaci, Director General Philips Lighting/Signify pentru Sud-Estul Europei

Philips Lighting a devenit Signify

În prima jumătate a acestui an Philips Lighting a devenit Signify, noul nume reprezentând o expresie a viziunii noastre strategice. Aceasta este cea mai importantă etapă de când Philips Lighting şi-a dobândit statutul de companie independentă, în urmă cu doi ani. Ca lideri în domeniul iluminatului de peste 125 de ani, strategia noastră se bazează pe principiul că lumina este un limbaj inteligent care conectează şi transmite informaţii şi ne propunem să exploatăm potenţialul extraordinar al luminii pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor şi pentru a construi oraşe, clădiri şi locuinţe mai inteligente.

Cum poate modela tehnologia societatea?

Tehnologia ne deschide astăzi un întreg univers de oportunităţi, de la partajarea resurselor şi utilizarea lor mai eficientă şi conectivitate, până la dezvoltarea unor noi modele de business, de economie circulară.

În prezent suntem martorii unei creşteri semnificative a consumului de LED, dar şi a soluţiilor de iluminat inteligente şi conectate. Mai mult decât iluminatul eficient şi de calitate, Signify militează pentru o lume unde fiecare punct de lumină este conectat la un sistem inteligent care joacă rolul de a furniza informaţii şi servicii. Datorită IoT, avem astăzi clădiri de birouri eficiente energetic, oraşe şi locuinţe inteligente, conceptul de „smart” câştigând din ce în ce mai mult teren şi în România.

Deşi denumirea companiei s-a schimbat, se utilizează în continuare brand-ul Philips pentru produsele de iluminat alături de alte branduri, precum Interact –  platforma IoT lansată anul acesta, care oferă clienţilor noştri noi beneficii şi servicii care depăşesc funcţia de bază a iluminatului, prin colectarea, analiza, procesarea şi partajarea datelor.

O nouă platformă pentru iluminatul conectat

Platforma Interact este concepută pentru gestionarea datelor colectate de la produsele de iluminat conectate şi de la sistemele şi dispozitivele cu senzori. Platforma este disponibilă în cloud şi utilizează capacităţi moderne şi sofisticate de prelucrare şi administrare a datelor, pentru toate segmentele de business pe care activăm:

Interact City (pentru iluminatul spaţiilor publice, al şoselelor, străzilor, zonelor pietonale, parcurilor şi pieţelor); Interact Landmark pentru iluminat arhitectural; Interact Office pentru clădirile de birouri; Interact Retail pentru spaţii comerciale; Interact Sports pentru iluminatul stadioanelor; Interact Industry, orientată pentru a răspunde nevoilor de iluminat specifice fabricilor, depozitelor şi centrelor logistice.

Contribuim la crearea unor oraşe mai inteligente

Platforma Interact City a fost implementată deja în România, într-un proiect pilot de iluminat public la Alba Iulia şi a adus numeroase beneficii pentru municipalitate şi cetăţenii oraşului: reducerea consumului de energie cu aproximativ 40%; managementul informaţiilor în timp real; acces la starea de funcţionare a sistemului de iluminat şi la rapoarte detaliate de consum şi realizarea unei mentenanţe preventive.

Ce am vrut să demonstrăm prin acest pilot a fost interoperabilitatea: am reuşit să integrăm în sistem diferite tipuri de tehnologii, atât corpuri de iluminat cu LED, cât şi cu sodiu, de la mai mulţi furnizori.

Soluţii de iluminat inovatoare

De-a lungul istoriei sale, compania noastră s-a aflat în fruntea transformării digitale a industriei iluminatului. Pentru a da doar un singur exemplu, Signify este prima companie la nivel mondial din domeniul iluminatului care a integrat produse LiFi în portofoliul actual de produse de iluminat pentru birouri.

LiFi este o tehnologie fără fir, de mare viteză, cu două sensuri, similară WiFi, dar care utilizează lumina artificială în locul undelor radio pentru transmiterea datelor într-un mod extrem de sigur. Soluţiile de iluminat pentru birouri Philips Lighting care utilizează tehnologia LiFi oferă câteva avantaje importante în comparaţie cu tehnologia standard WiFi: un spectru de frecvenţe net superior, eliminarea interferenţelor, eliminarea unei infrastructuri suplimentare în birouri pentru asigurarea acoperirii WiFi. În prezent, Icade – o companie de investiţii în domeniul imobiliar din Franţa – utilizează această tehnologie revoluţionară într-un proiect pilot la sediul său din Paris.