Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Tovarăși, bănoasă e arta!

Sancțiunile impuse de ONU Coreei de Nord afectează și exportul de obiecte de artă - artă care, se pare, a devenit una dintre metodele prin care se finanțează regimul lui Kim Jong-un.
 aboneaza-te
shutterstock_1464722201

„Tovarăși, frumoasă e viața”, spunea unul dintre imnurile de partid ale epocii Ceaușescu. După ce a ONU a impus Coreei de Nord o serie de sancțiuni, guvernul de la Pyongyang a descoperit cât de bănoasă e arta.
De mai bine de zece ani, un dealer italian comercializează în Vest obiecte de artă provenind din Coreea de Nord. Pontassieve, o mică localitate din apropiere de Florența, leagănul Renașterii, este locul în care arta nord-coreeană face un ultim popas înainte de a-și începe călătoria prin lume. Pier Luigi Cecioni este omul din spatele operațiunii, care constă în comercializarea creațiilor artiștilor nord-coreeni reprezentați de studioul de stat Mansudae: cu peste 4.000 de angajați, este cel mai mare atelier artistic din Coreea de Nord și unul dintre cele mai mari din lume. Studioul produce o gamă largă de obiecte de artă, de la picturi în ulei și gravuri în lemn, până la desene în cărbune și statui.

Cecioni a descoperit Mansudae în 2005, când se afla în Coreea de Nord în turneu cu o orchestră italiană. „Eu sunt pasionat de artă și le-am întrebat pe gazdele noastre dacă pot să-mi arate ceva”, a povestit dealerul pentru CNN. „Așa am ajuns la Mansudae. În Europa nu mai auzise nimeni despre ei, așa că i-am întrebat dacă ar fi interesați să facă afaceri cu Vestul, iar răspunsul a fost pozitiv.”

Atelierul se întinde pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați, iar obiectele de artă produse aici ajung în Vest la prețuri între 300 și 7.000 de dolari, în funcție de materiale, dimensiuni și de gradul de elaborare al lucrării. Cel mai bine se vând posterele propagandistice pictate manual, spune Cecioni, care au prețuri rezonabile și sunt foarte căutate de colecționari.

Pier Luigi Cecioni spune că a fost surprinzător de ușor să facă afaceri cu o firmă de stat din Coreea de Nord. „Nord-coreenii fac afaceri într-un mod foarte tradițional, aproape demodat. Sunt oameni de cuvânt, ce spun aia fac și așteaptă de la mine același lucru, să fac ce am promis.”

Cum ajung obiectele de artă din Pyongyang în Pontassieve? Cu compania de curierat DHL. „DHL are un birou în capitala Coreei de Nord. Lucrările sunt expediate prin intermediul companiei de curierat și ajung în Italia în cinci zile”, spune Pier Luigi Cecioni.

Dincolo de cercul restrâns al colecționarilor de artă, Mansudae este cunoscut pentru monumentele și statuile din bronz, care pot fi admirate în special în țări africane precum Namibia sau Senegal. Aceste statui au atras atenția ONU care, anul trecut, a pus atelierul pe o listă neagră a organizațiilor prin care regimul de la Pyongyang încearcă să se plaseze sub radarul sancțiunilor internaționale. Se pare că aceste statui au fost plătite cu cash sau cu terenuri, Coreea de Nord obținând astfel milioane de dolari. „Este vorba despre sume foarte mari obținute din 14 state africane, membre ONU, unde Mansudae desfășoară activități de construcție la scară mare”, declara în 2017, pentru CNN, Hugh Griffiths, coordonatorul experților în Coreea de Nord ai ONU.

Cecioni spune că el comercializează doar artă bidimensională și că partea cu proiecte monumentale este separată, deși este operată de același atelier. Cu toate acestea, afacerea i-a fost afectată după ce, anul trecut, sancțiunile au fost înăsprite. „Banii pe care nord-coreenii îi primesc de la mine sunt reinvestiți în atelier, dar sunt conștient că este o afacere de multe milioane de dolari aflată sub controlul statului. Sancțiunile impuse atelierului Mansudae au vizat în principal producția de statui, dar ne afectează și pe noi, deși ceea ce facem noi este irelevant pentru economia țării”, spune Cecioni, aflat în momentul de față în imposibilitatea de a mai aduce obiecte de artă din Coreea de Nord.
Deși dealerul italian nu-și poate împrospăta colecția, are pe stoc peste 300 de obiecte de artă nord-coreene. Și, chiar dacă interesul pentru acest gen de artă este în continuare la cote ridicate, Cecioni a decis să suspende temporar vânzările până când lucrurile vor reintra pe făgașul normal. La urma urmei, timpul adaugă valoare artei. Chiar și celei nord-coreene.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii