Perdelele și draperiile au nu doar o utilitate practică ridicată, și anume de a filtra lumina sau sunetele care provin din exteriorul casei, ci și un rol decorativ important. Culorile și materialele alese potrivit conferă unitatea dar și intimitatea de care are nevoie o încăpere.
Odată cu alegerea culorilor și texturilor potrivite se pune însă și problema îngrijirii corecte a perdelelor sau draperiilor. Deoarece fiecare material e diferit, pentru fiecare tip de textură în parte e importantă întreținerea și curățarea corespunzătoare.
Perdelele sunt realizate în general din materiale subțiri, fine, semitransparente iar draperiile din materiale mai dense și mai opace, pentru a împiedica pătrunderea luminii. O atenție sporită în întreținerea lor este necesară tocmai pentru că sunt pretențioase și extrem de expuse, atât privirilor cât și luminii.
Iată un mic ghid cu tot ce trebuie să știi despre întreținerea și curățarea perdelelor și draperiilor, pentru a te bucura cât mai mult timp de calitățile acestora.
1. Spală perdelele și draperiile conform instrucțiunilor.
Fiecare tip de material necesită o întreținere anume, în funcție de textura sa. Găsești aceste specificații indicate pe eticheta materialului, de aceea e bine să le notezi sau să le păstrezi pentru a spăla corespunzător perdelele și draperiile. În acest fel, nu riști ca materialul să se decoloreze sau deterioreze în timpul spălării, fie că aceasta e manuală sau cu mașina de spălat.
Spală însă perdelele și draperiile separat, nu împreună, deoarece materialele sunt diferite și necesită tratamente diferite. Atenție și la condițiile de stoarcere în mașina automată de spălat, de obicei nu e recomandată centrifugarea la o turație mai mare de 900-1000 rotații/minut.
Folosește, dacă e necesar, programele speciale de spălare pentru rufe delicate, împreună cu detergenții și balsamul recomandate, pentru a nu distruge țesătura materialelor, mai ales a draperiilor.
2. Frecvența de spălare.
Pentru perdele e recomandată spălarea de 3-4 ori pe an, sau o dată la 2-3 luni, în schimb pentru draperii este suficient dacă le cureți odată sau de 2 ori pe an, în funcție de material. Chiar dacă sunt confecționate din materiale mai rezistente, aspectul acestora se poate deteriora mai rapid, de exemplu a celor din catifea. Din acest motiv, nici nu trebuie spălate foarte des.
Săptămânal însă, folosește un pămătuf sau aspiratorul pentru a le curăța la putere mică, mai ales la margini, colțuri sau în locurile unde formează pliuri mai multe, în care se favorizează formarea de acarieni.
3. Alege temperatura de spălare potrivită.
Pentru perdele, care sunt realizate din materiale mai subțiri decât draperiile, e necesară o temperatură de spălare de 30, maxim 40 de grade. Pentru draperii este însă la fel de important să păstrezi o temperatură mai scăzută, pentru a nu se distruge țesătura și mai ales culoarea.
Dacă nu ești sigur însă de condițiile în care le poți spăla în siguranță, mai ales când ai achiziționat draperii de cea mai bună calitate groase, opace și din materiale foarte rezistente, este recomandat să apelezi la servicii profesionale de curățare.
4. Cum calci corect perdelele și draperiile.
Pentru a păstra aspectul inițial al perdelelor și al draperiilor, este bine să te ocupi și de netezirea lor cu ajutorul fierului de călcat. Este important însă ca acesta să nu fie setat la o temperatură prea ridicată, ca să nu riști să arzi materialul fin, în special cel al perdelelor.
Pentru draperii folosește o temperatură medie și încearcă fierul de călcat înainte de a-l aplica pe toată suprafața materialului. E recomandat de asemenea să calci materialul pe dosul său, pentru a nu distruge direcția firelor din țesătură, mai ales a celor din bumbac ori catifea. Pentru cele din saten în schimb, nu este nevoie să insiști foarte mult deoarece aspectul lor permite doar o netezire ușoară. Pentru perdele poți utiliza o batistă sau un material foarte subțire, ușor umezit în prealabil, pentru zonele foarte încăpățânate, care nu se calcă ușor.
Dacă nu dorești astfel de bătăi de cap poți achiziționa perdele care nu necesită călcare, foarte potrivite pentru bucătărie, dormitor sau o casă de vacanță. Acestea sunt realizate în general dintr-un voal creponat, cu o concentrație mare de poliester în fibră, și nu necesită a fi călcate pentru a reveni la forma inițială.