FacebookTwitterLinkedIn

Bugetul brut investit în ziarele naționale a fost de 9.819.708 euro (calculat la rate card), în primele trei luni ale acestui an, conform studiului „Monitorizarea Investițiilor în Publicitate” (MIP), realizat de Biroul Român de Audit Transmedia.

Bugetul a fost calculat pe baza tarifelor-listă de publicitate (rate card) și include discounturile și gratuitățile acordate de editori.

Investițiile la rate card sunt cu 126,4% mai mari decât cele din aceeași perioadă a anului trecut. Se poate spune că bugetele alocate ziarelor naționale s-au majorat, fiind o „veste bună” pentru presa scrisă. Dar reamintim că este un buget calculat la rate card și nu se cunoaște valoarea discounturilor aplicate de ziare (o medie de peste 85% – 90%).

VEZI COMPANIILE CU CELE MAI MARI BUGETE DE PUBLICITATE ÎN PRINT – TRIMESTRUL I 2016

Trebuie remarcat faptul că ziarele naționale au atras 2.458 de inserții publicitare, în scădere cu 71,4% față de primul trimestru al anului 2015.

Analizând cele două cifre (bugetul brut exprimat în euro, în creștere, și numărul de inserții, în scădere), se poate spune că în acest an ziarele naționale au majorat tarifele-listă de publicitate (rate card) pe seama scăderii comenzilor de machete publicitare.

Ziarul „Libertatea” a publicat cele mai multe inserții (763), în valoare brută de 4.943.245 euro (rate card). Alte două cotidiane naționale, „Ziarul financiar” și „Click!”, au depășit pragul de un milion de euro, calculat la rate card.

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).

VEZI TELEVIZIUNILE CU CELE MAI MARI AUDIENȚE LA NIVEL NAȚIONAL – APRILIE 2016