Cautare
, Contributor

Tech |
|

Topul tendințelor în tehnologie pentru 2015

În 2015 și în anii care vor urma își vor face simțită prezența 6 mari tendințe în materie de tehnologie pentru anul următor, potrivit Technology Radar realizat de Cisco, care prezinta impactul pe care acestea îl vor avea asupra mediului de afaceri, administrațiilor guvernamentale, dar și asupra societății în care trăim.
tehnologie.jpg
  1. Schimbarea este singura constantă în IT

În următorii 10 ani, limitele industriei se vor extinde într-o asemenea măsură încât multe dintre companiile din IT se vor alia, vor investi în achiziția de companii din afara industriei IT, astfel încât inovația care a cuprins această industrie va ajunge și în alte domenii, cum sunt cel al producției de mașini, domeniul sănătății și cel al aviației, arată sursa citată.

Achiziția Nest de către Google reprezintă doar începutul unei tendințe pe care o vom vedea răspândindu-se în următorii ani. Amploarea tot mai mare a inovației IT&C în diferite sectoare ale industriei, îi va determina pe jucătorii din IT să-și extindă orizonturile și să caute noi parteneri de afaceri din afara lumii IT.

  1. Viitorul locului de muncă – dispozitive purtabile și colaborare

Va exista un număr tot mai mare de muncitori liber profesioniști și o nevoie a companiilor de a inova și mai mult, pentru a reuși într-o lume a IoE (Internet of Everything). Astfel, sesiuni de videoconferință, folosirea mesageriei instant, postările pe bloguri și activitățile de streaming vor deveni un standard, pe măsură ce companiile vor face presiuni pentru a-și pune angajații în legătură dincolo de limitele geografice, de grupurile din care fac parte și de aptitudinile acestora.

Până în 2020, aproape 50% din forța de muncă din SUA va fi formată din persoane născute după anul 1980, potrivit Biroului American de Statistică a Muncii. Și, pe măsură ce acestea vor intra pe piața forței de muncă, vor contribui cu noi moduri de comunicare, inclusiv social media și statutul de a fi permanent conectate la web.

WebRTC (comunicare în timp real bazată pe web) se extinde în interiorul segmentului Enterprise Collaboration, accelerând actuala tranziție a BYOD (Bring Your Own device – tendința angajaţilor de a-şi aduce și de a folosi propriile dispozitive la birou) și orientarea industriei IT către consumator. Până în 2020 WebRTC se va extinde și către zona de colaborare unde ar putea genera o piață de un miliard de dolari.

  1. Garantarea IoT (Internet of Things)

În următorii doi – cinci ani, securitatea IT se va extinde și în zona de tehnologie operațională (OT). Industria de securitate IT va face tranziția de la o abordare preventivă la o abordare care va ține cont de toate fazele unui atac – înaintea, în timpul și după ce acesta a avut loc.

Până în 2022, soluțiile de securitate vor reprezenta baza pentru afaceri construite în jurul IoE în valoare de 5,2 trilioane de dolari rezultate din utilizarea activelor și a logisticii din jurul lanțului de aprovizionare. IoT va introduce în arhitectura securității digitale zeci de noi opțiuni, sute de variații în integrarea IT/IoT, noi standarde în industrie și o nouă percepție asupra aplicațiilor.

Liderii IT vor trebui să aibă o abordare multilaterală a tehnologiei față de riscurile de securitate ale IoT. Aplicațiile recente pentru brevete și Cisco IoT Security Grand Challenge oferă dovezi că protejarea împotriva amenințărilor informatice și protecția datelor private vor fi principalele puncte de interes.

  1. Analiza datelor în timp real / Fog Computing

Răspândirea IoE va genera o creștere semnificativă în ceea ce privește analiza datelor în timp real, lucru care va avea implicații uriașe. Big Data nu înseamnă însă nimic fără cei care interpretează datele și iau decizii în consecință. Astfel, pentru ca datele să fie utile într-o lume IoE, trebuie să fie livrate către oamenii care au nevoie de ele în timp real. Iar acest lucru presupune existența unei rețele predictive și sigure.

Investițiile fondurilor de venture capital în servicii de analiză a datelor în timp real vor crește de peste patru ori în următorii patru ani. Start-up-urile mici sunt, în prezent, cele mai interesate de această tendință și folosesc datele în timp real pentru a analiza foarte multe lucruri: de la aplicații de jocuri, la riscuri de securitate informatică și date colectate de pe câmpurile petrolifere.

Serviciile de telecomunicații nu vor funcționa permanent din cauza traficului foarte mare pe rețele care poate genera anumite blocaje. De asemenea, conexiunile instabile la rețea reprezintă o problemă în special pentru echipamentele wireless cu rază scurtă de acțiune. Iar implementarea unor rețele wireless răspândite la nivel regional care să permită senzorilor să trimită date în timp real către cloud, ar putea costa miliarde de dolari.

Pe de altă parte, anumite tipuri de dispozitive conectate, cum sunt echipamentele de monitorizare de la distanță a stării de sănătate și serviciile de urgență se bazează pe funcționarea foarte bună a rețelelor și pe o latență foarte scăzută. Trimiterea de date în cloud, iar apoi înapoi către aplicație, poate afecta negativ performanța acestor servicii.

Fog Computing-ul rezolvă problemele legate de latență și blocaj ale rețelelor. Oferă putere de calcul, spațiu de stocare și servicii în rețea către utilizatorii finali indiferent de poziția acestora în rețea. Oferă, de asemenea, o platformă inteligentă pentru a gestiona infrastructurile IoE. Gestionarea acestor servicii prin Fog Computingva duce la crearea de noi modele de afaceri și oportunități pentru operatorii de rețele.

  1. Context predictiv

Contextul Predictiv va reprezenta o nouă tendință majoră în următorii 4 ani. Recunoașterea activității utilizatorului și a locului în care se află acesta sunt motoarele evoluției Contextului Predictiv, inovația concentrându-se în principal pe transport și retail.

Industria transporturilor și sustenabilitate – contextul predictiv poate ajuta la reducerea traficului cu 40% și, astfel, la diminuarea amprentei de carbon din orașe.Parcările conectate permit unui oraș să-și direcționeze șoferii către locurile disponibile și astfel să scadă aglomerația din trafic și să optimizeze veniturile generate de acestea.

  1. Smplificarea rețelelor

Cu peste 20 de miliarde de dispozitive conectate până în 2018, crearea de rețele autonome este fundamentală pentru ca acestea să poată susține IoE.

Rețelele automatizate sunt necesare pentru a sprijini numărul mare de dispozitive IoE. Conexiunile M2M vor egala numărul locuitorilor planetei până în 2018 (7,3 miliarde), reprezentând 35% din totalul de 20 de miliarde de dispozitive conectate în 2018 la nivel global.

Serviciile DevOps se vor extinde în mai multe companii. Un studiu din 2013 la nivel global al CA Technologies estimează că 39% dintre companii folosesc deja servicii DevOps, iar alte 27% se află în proces de implementare a unor astfel de servicii.

În industria producătoare, spre exemplu: dacă echipamentele de producție din fabrici pot fi mai bine integrate, în conformitate cu datele care care reies din analiza cererii de consum, atunci poate fi identificat momentul optim pentru realizarea serviciilor de întreținere și reparație. La fel ca și în domeniul energiei și în cel al utilităților, integrarea modalităților inteligente de contorizare cu aplicațiile IT reprezintă o necesitate pentru o facturare eficientă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii