
„Cea mai importantă tendință pe care am identificat-o este creșterea exponențială a cererii pentru aplicații și servicii dedicate tuturor industriilor și categoriilor societății, ceea ce are potențialul de a schimba în mod fundamental viața noastră de zi cu zi”, a declarat Michael Björn, Head of Research, Ericsson ConsumerLab.
Forbes România a făcut 13 propuneri de antreprenori care ar fi trebuit să fie urmăriți în 2013 pentru a înțelege cum va funcționa economia românească în următorii ani. Erau industriași, antreprenori-manageri, comercianți, foarte bogați sau, dimpotrivă, abia făcuseră primele tranzacții de anvergură din cariera lor.
Sunt 7,1 de miliarde de oameni pe planetă. Cei mai puternici 71 de oameni ai lumii sunt cei care contează. Comandantul suprem al celei mai importante forțe armate din lume și conducătorul singurei superputeri economice și culturale, Barack Obama, s-a aflat pe locul întâi al clasamentului.
Cu o carieră de 33 de ani începută în producția chimică, continuată în comerț intern și internațional, macroeconomic și banking, Mariana Gheorghe, aflată pe prima poziție a topului celor mai influente femei din România, conduce cea mai mare companie din România și controlează astfel accesul la una dintre cele mai importante resurse pentru economia europeană.
Ce-și doresc formatorii de opinie și de ce lumea ar trebui să ia aminte? Forbes România a făcut o radiografie a fenomenului, pornind de la personajele care au făcut parte din panelul decizional al celor 100 de branduri COOL.
Cea de-a doua ediție a topului Forbes "100 Cool Brands ale noii generații", care oferă o radiografie de ansamblu a fenomenului "cool" în România și în plan internațional, dar și o perspectivă de viitor în materie de tendințe.
Cele mai vechi afaceri de familie din România se află într-un moment crucial al evoluției lor. Totul se poate termina cu o vânzare sau poate continua cu următoarea generație – dacă aceasta își dorește. Forbes România a încercat să le dea prin acest dosar motive de a continua.
Zece minute i-au fost suficiente lui Cătălin Grigoriu pentru a se decide să cumpere Pambac, o companie de morărit și panificație românească cu tradiție. Băcăuanul, care deține unul dintre cei mai mari traderi de îngrășăminte chimice, pesticide, semințe și cereale din țară, a povestit în exclusivitate pentru Forbes România detaliile din spatele deciziei.
Brandul unei țări se poate construi nu doar cu o „frunză” sau cu o rețetă de marketing, ci şi cu zestrea culturală a acelui spațiu. Iar muzica este, în cazul brandului, o monedă universală. O demonstrează, fără putinţă de tăgadă, Festivalul Internaţional „George Enescu”.
A început în 2012 cu prima promoție Forbes România "30 sub 30", prezentată într-o ediție specială. Au urmat, pe parcursul anului, povești ale altor tineri cu vârsta de până în 30 de ani cu performanțe deosebite în domeniile lor de activitate. În 2013 a apărut cea de-a doua ediție specială "30 sub 30".
Cu sau fără criză, numărul miliardarilor a crescut continuu în ultimii patru ani. Ediția din 2013 a topului "Forbes" numără 1.426 de miliardari, cu o avere cumulată de peste 5.400 de miliarde de dolari. Unul din trei miliardari vine din Statele Unite, însă regiunea Asia-Pacific vine puternic din urmă.
Cel mai bogat om al planetei a fost în 2013, pentru al patrulea an la rând, mexicanul Carlos Slim, cu o avere de 73 de miliarde de dolari.
Numărul 100 a marcat aniversarea a patru ani de la apariția oficială a Forbes în România printr-o serie de peste 100 de citate.
Conduc afaceri, instituții publice sau organizații non guvernamentale, sunt artiste sau personalități din media. Au cel puțin un lucru în comun: reușita lor influențează nu doar propriul destin, ci și pe cel al comunităților direct implicate. Forbes România a făcut topul celor mai influente 50 de femei din România.
N-ai nevoie să citești prea mult despre Angela Gheorghiu sau să vorbești prea mult cu ea ca să-ți dai seama că trăiește în lux. Și aici nu mă refer la scenele pe care cântă, la onorariile pe care le primește, la valoarea brandului ei personal sau la alte bunuri materiale. În lumea operei, a fi tu însăți costă. E un lux.
De la giganți industriali, la producători de bunuri de larg consum, la agenții de publicitate și până la companii de tehnologie și organizatori de evenimente culturale, inovația tinde să devină cuvântul cheie pentru a-și asigura o afacere sustenabilă. Forbes România a provocat cititorii la o dezbatere despre rolul inovației.
Peste 30 de antreprenori și manageri au răspuns întrebărilor Forbes România: Cum ați făcut primul milion? Care au fost cele mai mari trei dificultăți pe care le-ați întâmpinat? Dacă ar fi să oferiți trei recomandări unui tânăr antreprenor, care ar fi acestea? Ce ați face acum dacă ați câștiga un milion?
Forbes România a prezentat o călătorie într-o lume (aproape) fantastică, un tărâm în care iau naștere Ghost, Phantom și Wraith de la Rolls-Royce.
Cum reușește România să fascineze zeci de antreprenori străini care găsesc aici toate ingredientele pentru business-urile lor la nivel global? Americanul Michael Koch a fost exemplul găsit de Forbes România.
Americanii fac afaceri de miliarde de dolari în România. Ce trebuie să facem să-i păstrăm pe acești investitori și cum putem crește numărul lor? Cuvântul cheie propus de Forbes România este "stabilitate".
Oprah Winfrey este pe locul I în topul din 2013 al celor mai puternice persoane din entertainment, după doi ani în care s-a aflat pe cea de-a doua poziție a clasamentului. Pentru a ajunge aici, e nevoie de mai mult decât bani. E nevoie de acoperire media, prezență curajoasă în mediul online și vandabilitate.
Consacrat la începutul anilor ’90, termenul de „downshifting“ desemnează tendința oamenilor de carieră blazați și obosiți de a înlocui paradigma „Trăiesc ca să muncesc“ cu mai blânda „Muncesc ca să trăiesc“, prin renunțarea la joburile suprasolicitante în favoarea unor business-uri personale, bazate în primul rând pe pasiune. Cele zece povești prezentate de Forbes România îi au ca protagoniști pe câțiva români curajoși care au testat ambele rețete, alegând în cele din urmă… pasiunea. Succesul lor dovedește că drumul spre fericire începe cu o introspecție: care este acel lucru care îți place atât de mult încât ai fi dispus să-l faci și pe gratis, toată viața? Dar dacă ai ajunge să fii și plătit pentru asta?
Forbes România a aflat care sunt noile modele de educaţie şi ce alternative au copiii. Numărul special Forbes Back To School a putut fi citit fie ca ghid al şcolilor “altfel” din România, fie ca lecţie de business.
Căderea proiectului Nabucco, considerat un pas important pentru obținerea independenței energetice a României față de Rusia, nu înseamnă sfârșitul luptei. Este vorba doar despre un război pierdut. România are la dispoziție suficiente "arme".
Americanii de la Metropolitan Life vor să ajungă lideri de piață în România până în 2016. Forbes România a aflat care este rețeta prin care vrea absolventul de medicină Theodor Alexandrescu să atingă acest obiectiv.
În timp ce bogații s-au îmbogațit în 2013, cei super-bogați s-au super-îmbogățit. Cei 20 cei mai bogați americani și-au văzut averile crescând cu 20% și ajungând la 636 de miliarde de dolari. Gates rămâne în fruntea topului Forbes 400, poziție pe care o ocupă din 1994, în ciuda faptului că a donat 28 de miliarde de dolari, majoritatea către fundația Bill & Melinda Gates.
Forbes România prezintă poveștile a cinci candidați la un loc în topul celor 500 cei mai bogați oameni din România.
Forbes România a analizat care este starea agriculturii româneşti. Numărul special a putut fi citit ca un ghid al viitorului investitor în agricultură, cu exemple de antreprenori care au reuşit în acest domeniu, dar şi cu oameni care se află încă la început de drum.
Forbes România a prezentat poveștile unor afaceri de succes care au rezistat mai bine de două decenii pe piața românească și lecțiile învățate de cei care le-au condus în tot acest timp.
ConsumerLab a desfășurat cercetări pentru a identifica valori, tipare de comportament și modurile în care oamenii folosesc tehnologia. Programul global de cercetare al companiei se bazează pe interviuri anuale cu peste 100.000 de indivizi din peste 40 de țări și 15 metropole. Cele mai importante 10 tendințe de consum in IT&C pentru 2014 identificate de Ericsson sunt:
- Aplicațiile vor schimba societatea
Rata de adopție din ce în ce mai mare a smartphone-urilor a schimbat complet modul în care comunicăm sau folosim internetul. Ca urmare, oamenii au început să caute aplicații pentru orice – de la aplicații pentru cumpărături la cele pentru transport sau comunicarea cu autorități. Mai mult decât atât, aplicațiile devin mai importante ca modelul de telefon folosit, arată sursa citată.
- Amprentele vor debloca orice dispozitiv personal
Website-urile au început să necesite parole din ce în ce mai lungi, formate dintr-o multitudine de numere, cifre și simboluri, pe care, de cele mai multe ori, utilizatorii le uită. Acesta este principalul motiv pentru creșterea interesului pentru alternative biometrice.
Spre exemplu, studiile Ericsson au descoperit că 52% dintre utilizatorii de smartphone-uri doresc să-și folosească amprentele în locul parolelor, iar 48% dintre aceștia ar fi interesați să folosească sisteme de scanare a retinei pentru a-și debloca dispozitivele. 74% cred că smartphone-urile biometrice vor fi folosite în mod curent în 2014.
- Smartphone-urile vor putea efectua din ce în ce mai multe măsurători ale corpului uman
Tensiunea arterială și pulsul sunt doar câteva exemple de ce își doresc utilizatorii să poată măsura cu ajutorul dispozitivelor mobile.
40% dintre utilizatorii de smartphone-uri își doresc ca telefonul lor să le înregistreze toate activitățile fizice și 56% dintre aceștia ar prefera să-și monitorizeze tensiunea arterială și pulsul cu ajutorul unui inel inteligent.
- Internet oriunde
La momentul actual, calitatea conexiunii la internet este încă sub nivelul calității serviciilor de voce. Utilizatorii de smartphone-uri au început să realizeze că semnalul telefonului nu mai este relevant, deoarece acesta asigură o conexiune de voce de calitate, dar nu neapărat și acces suficient de bun pentru transferul de date.
Studiile făcute de Ericsson au descoperit că nivelul cel mai scăzut de satisfacție cu o conexiune la internet este la metrou.
- Smartphone-urile vor reduce inegalitatea digitală
Accesul la internet la nivel global este încă inegal și nepotrivit distribuit, lăsând loc la ceea ce se numește „digital divide”.
Apariția smartphone-urilor din ce în ce mai ieftine înseamnă că utilizatorii nu vor mai avea nevoie de dispozitive scumpe care să le permită accesul la internet. 51% dintre consumatorii la nivel global sunt de părere că telefoanele lor mobile sunt cele mai importante dispozitive, iar pentru mulți dintre aceștia au început să devină sursa principală pentru accesarea internetului.
- Beneficiile internetului surclasează riscurile
Pe măsură ce internetul devine o parte integrantă a vieții de zi cu zi, riscurile asociate acestuia devin din ce în ce mai vizibile. 56% dintre utilizatorii de internet sunt preocupați de aspecte de securitate.
Totuși, doar 4% dintre aceștia au afirmat că ar folosi internetul mai puțin din acest motiv. În schimb, consumatorii au început să aplice diverse strategii pentru a micșora riscurile ca a fi mai atenți ce informații furnizează online.
- Servicii video la cerere
Deși, în acest moment, există mai multe opțiuni de conținut media, utilizatorii sunt mai puțin dispuși să aleagă ceea ce vor ei să urmărească. De fapt, prietenii acestora exercită o influență mai mare când vine vorba de alegerea conținutului video vizionat.
Ericsson a descoperit că 38% dintre utilizatorii chestionați urmăresc, de câteva ori pe săptămână, clipuri video recomandate de prietenii lor. Tot prietenii influențează și ce bloguri citesc utilizatorii sau ce muzică ascultă.
- Consum de date controlat
48% dintre utilizatori folosesc aplicații pentru a-și înțelege mai bine consumul de date. În timp ce 41% dintre utilizatori își doresc să știe ce volum de date consumă, 33% dintre aceștia vor să fie siguri că sunt facturați corect și 31% nu vor să-și depășească planul tarifar de date. Studiile arată și faptul că 37% dintre deținătorii de smartphone-uri folosesc cu regularitate aplicații pentru a-și verifica viteza de conectare.
- Senzori interactivi oriunde
Pe măsură ce serviciile interactive de internet devin din ce în ce mai uzuale, consumatorii se așteaptă ca mediul înconjurător să fie la fel de interactiv. Până la finalul anului 2016, peste 60% dintre utilizatorii de smartphone-uri cred că senzorii vor fi încorporați în orice lucru, de la sisteme de sănătate la transportul în comun,mașini, case sau birouri.
- Conținut video disponibil oricând și de pe orice dispozitiv
Având în vedere că 19% din timpul petrecut urmărind conținut video are loc de pe telefoane sau tablete, consumatorii încep să-și schimbe locul din care vizionează conținut video sau TV pentru a se adapta stilului de viață zilnic.
Spre exemplu, aceștia pot începe să urmărească conținutul video sau TV acasă, apoi să pună pauză și să-l reia într-un mijloc de transport în comun, în timp ce se deplasează spre birou. Acest lucru va implica, aproape întotdeauna, și schimbarea dispozitivului de pe care se urmărește conținutul video sau TV.