FacebookTwitterLinkedIn

Material realizat în colaborare cu Mihai Pavelescu, editor Media Expres.

Cele cinci televiziuni din fruntea topului pentru mediul urban – Pro TV, Antena 1, Kanal D, România TV și Antena 3 – au avut o cotă de piață (de vizionare) de 51,8%. Adică, jumătate dintre telespectatorii care s-au uitat la TV, în cursul anului trecut, au urmărit cel puțin una dintre televiziunile amintite.

Indicii de audiență din 2017, utilizați de CNA pentru actualizarea listei must-curry, arată că celelalte 67 de televiziuni „se îngrămădesc” pe o cotă vizionare de 48,2%.

Dincolo de dominația celor cinci televiziuni (trei divertisment și două de știri), se constată prezența televiziunii Antena Stars pe locul 8 în topul audienței urbane, cu o medie de 42.413 de telespectatori pe minut (toată ziua), depășind „la mustață” ratingul general al TVR 1.

Demn de remarcat este ratingul televiziunii de știri Digi24 – 38.226 telespectatori pe minut – care îi asigură locul 10 în top, înaintea concurenței B1 TV și Realitatea TV. De asemenea, DigiSport 1 a avut o audiență mai mare decât televiziunea de stat TVR 2, o medie de 33.624 orășeni pe minut, respectiv 30.342, conform măsurătorilor Kantar Media.

Semnificativă este performanța în urban a televiziunii de filme și seriale pentru femei DIVA, care are o audiență mai bună decât prima televiziune de muzică a națiunii, ETNO TV, în vreme ce în național ultima are o audiență mai mult decât dublă decât prima.

De asemenea, în urban, prima televiziune pentru copii a românilor, Disney Junior, performează peste prima televiziune de sport, DigiSport 1, în vreme ce prima televiziune de filme în urban este AXN, peste tradiționalul „numărul unu” din național, Pro Cinema.

VEZI TOPUL TELEVIZIUNILOR PE NAȚIONAL – ANUL 2017

Pentru că în mediul urban, concurența programelor este mai puternică, există 40 de televiziuni cu ratinguri generale de sub 10.000 de persoane. Altfel spus, fărâmițarea pieței este mai accentuată decât la nivel național.

Dintre cele 9 televiziuni cu ratinguri mai mici de 1.000 de orășeni pe minut este, totuși, greu de explicat cum supraviețuiesc Estrada cu 76 , TeleStar cu 57 și București TV cu doar 24 de telespectatori.