
Compania fraților Pavăl, Dedeman, continuă să domine piața de bricolaj autohtonă înregistrând afaceri de 768,5 milioane de euro în 2014.
Locul următor este ocupat de Praktiker care, sub conducerea lui Omer Susli, a înregistrat o cifră de afaceri de 132 de milioane de euro.
Citește aici povestea Praktiker
Locul al treilea este ocupat de Brico Depot, al britanicilor de la Kingfisher, cel mai mare lanț european de magazine de bricolaj. Kingfisher a achiziționat, în 2013, rețeaua de 15 magazine a Bricostore din românia și, treptat, au început rebranduirea în BricoDepot.
Hornbach este plasat imediat pe locul următor după Brico Depot, cu afaceri de peste 107 milioane de euro în 2014.
Leroy Merlin, retailerul care, până în 2014, nu avea decât o singură unitate, situată în apropiere de București, în Chitila, a achiziționat, în 2014, magazinele BauMax. În prezent, Leroy Merlin a inaugurat deja cel de-al șaselea magazin din rețeaua proprie. Potrivit cifrelor de pe siteul Ministerului de Finanțe, în 2013, Leroy Merlin avea afaceri de aproximativ 25 de milioane de euro, în contextul în care nu opera decât o singură unitate – pe cea din Chitila.
Și turcii de la Tezken, intrați pe piața locală în 2007, cu un magazin în Brașov, aceștia au, de anul trecut, operațiuni în București – la piața Obor și în Plaza Mall. În acest context, afacerile Tekzen au fost anul trecut de 773.000 de euro.
Anul trecut a mai înregistrat și alte schimbări pe piața de bricolaj, OBI a decis anul trecut să își înceteze operațiunile din România și a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro.
În total, peste 11.000 de angajați au cele opt mari rețele de bricolaj prezente pe piața din România.
Notă: topul este realizat pe baza datelor financiare publicate pe site-ul Ministerului de Finante, aferente anului 2014. Până la publicarea acestei știri, informațiile financiare ale Leroy Merlin și ale Ambient pentru anul 2014 nu erau actualizate pe site-ul Ministerului de Finanțe.