FacebookTwitterLinkedIn

În ciuda pandemiei care a adus dificultăți pe toate planurile, bogații lumii au continuat să se îmbogățească. 2020 a fost chiar un an cu multiple recorduri, averile lor înregistrând o creștere de 5 trilioane de dolari, detaliază pe larg Forbes.com.

Cea de-a 35-a ediție anuală a clasamentului Forbes numără 2.755 de miliardari, cu 660 mai mulți față de anul precedent, un număr record. În total, averile lor se situează la 13,1 trilioane de dolari, în creștere față de cele 8 trilioane de dolari cuprinse pe lista din 2020. 

Miliardarii pandemiei

În clasament au intrat 493 de noi veniți, un alt număr record, cei mai mulți din China – 205, urmați de SUA – 98. Cea mai mare avere din această categorie, în valoare de 38,2 miliarde de dolari, îi aparține unei doamne, Miriam Adelson din Nevada, care a moștenit imperiul de cazino al soțului ei, Las Vegas Sands, după ce acesta a decedat în ianuarie 2021.

De asemenea, alte 250 de persoane care au pierdut anterior statutul de miliardar au revenit pe lista Forbes. Per total, o majoritate de 86% a miliardarilor lumii sunt mai bogați în 2021 decât acum un an.

Titlul de cea mai bogată persoană din lume este deținut, în continuare, de Jeff Bezos, cu o avere de 177 miliarde dolari, în creștere cu 64 miliarde dolari față de acum un an, ca urmare a creșterii prețului acțiunilor Amazon. De altfel, Jeff Bezos rămâne premiantul clasamentului bogaților, pe care-l conduce pentru al patrulea an consecutiv. 

Însă cel mai mare câștigător, numărând efectiv dolarii acumulați în acest an, este Elon Musk, ocupantul locului al doilea din top.  El are acum o avere de 151 miliarde de dolari, deși anul trecut aceasta valora 24,6 miliarde de dolari, Musk clasându-se în 2020 pe locul 31. Cum a reușit antreprenorul să-și crească averea de mai bine de șase ori? Motivul principal îl constituie majorarea cu 705% a acțiunilor Tesla. 

Pe podiumul miliardarilor urcă și magnatul francez al bunurilor de lux, Bernard Arnault, care se menține pe locul 3, deși averea sa aproape s-a dublat, ajungând la 150 miliarde dolari, de la 76 miliarde dolari. Acest lucru s-a datorat creșterii cu 86% a acțiunilor LVMH, companie prin care deține mărci precum Louis Vuitton și Christian Dior. 

De altfel, primii zece cei mai bogați oameni ai lumii valorează 1,15 trilioane de dolari, mai mult cu două treimi față de 686 miliarde de dolari cât era anul trecut. 

De asemenea, per total, miliardarii Europei sunt mai bogați cu 1 trilion de dolari decât acum un an.

Lista scurtă a celor cu averi de peste 100 de miliarde

Dacă anul trecut era un singur om ce avea o avere de peste 100 de miliarde de dolari, Jeff Bezos, acum lista cuprinde patru nume: Elon Musk, Bernard Arnault și Bill Gates, ocupantul locului al patrulea, cu o avere de 124 de miliarde de dolari. 

Bill Gates at the Cambridge Union<br /> Bill Gates awarded Professor Hawking Fellowship, Cambridge, UK - 07 Oct 2019<br /> Bill Gates was seen leaving the historic Cambridge Union in the university city after receiving the 2019 Professor Hawking Fellowship. The Microsoft co-founder delivered the Fellowship lecture to members of the Cambridge Union in the debating chamber earlier today. The Professor Hawking Fellowship was founded by the Cambridge Union Society in 2017 and named in honour of Professor Stephen Hawking. The Fellowship recognises Hawking's contribution to Cambridge, particularly to academia and the awareness of disability rights. Hawking delivered the Inaugural Fellowship Lecture in November 2017 but it was one of his last public appearances. The Fellowship is awarded to an individual who is distinguished in the STEM (science, technology, engineering and maths) fields., Image: 475655573, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Luke MacGregor/Bav Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Imediat sub acest prag se află fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, cu 97 de miliarde de dolari – locul cinci în clasament. Și averea lui a crescut de la un an la altul, câștigând în acest timp nu mai puțin de 42,3 miliarde de dolari.

De altfel, acțiunile Facebook au înregistrat un avans considerabil de 80% în pandemie, deoarece oamenii din întreaga lume au folosit platformele de socializare pentru a rămâne în contact. 

Mark Zuckerberg CEO of Facebook<br /> Viva Technology Summit, Paris, France - 23 May 2018, Image: 372761306, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alfonso Jimenez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Merită menționată și cea mai bogată femeie din acest an, Francoise Bettencourt Meyers din Franța, care a moștenit imperiul produselor cosmetice L’Oreal, fiind nepoata fondatorului. Aceasta are o avere de 77,2 miliarde de dolari și ocupă locul 12 în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.

Warren Buffett se clasează pe locul șase, cu o avere de 96 de miliarde de dolari. Acesta este primul an, din 1993 încoace, în care investitorul care conduce Berkshire Hathaway nu apare în primii cinci bogați ai lumii. Totuși, și averea lui a crescut cu 28,5 miliarde de dolari față de lista din 2020.

Cine are cei mai mulți miliardari?

SUA are, încă, mai mulți miliardari decât orice altă țară – 724, în creștere față de 614 câți au fost anul trecut. Dar China vine rapid din urmă, numărând 698 de miliardari (inclusiv 71 din Hong Kong și 1 din Macao). Anul trecut, China avea 456, aducând astfel pe listă 242 de nume în plus.

Pe locul trei în topul țărilor cu cei mai mulți miliardari se află India,  cu 140. În total, cei 1.149 de miliardari din țările Asia-Pacific valorează 4,7 trilioane de dolari, în timp ce miliardarii americani valorează în total 4,4 trilioane de dolari.

Un număr record de 1.975 de miliardari și-au construit singuri averea, așa numiții self-made billionaires, în comparație cu 1.457 câți erau anul trecut. Acest lucru înseamnă o majoritate de 72% dintre cei aflați pe listă, în contrast cu ceilalți care au moștenit averea.

Cei mai tineri miliardari ai lumii

Din cei 2.755 de miliardari aflați pe lista internațională Forbes, 106 au sub 40 de ani, cel mai tânăr dintre cei self-made fiind americanul Austin Russell în vârstă de 26 de ani, care a renunțat la studiile de la Stanford pentru a fonda firma de senzori auto Luminar Technologies. El are o avere de 2,4 miliarde de dolari și s-a clasat pe locul 1299. 

Un alt tânăr miliardar este Kevin David Lehmann din Germania, care are 18 ani, iar tatăl lui, Guenther Lehmann, i-a transferat participația din lanțul de farmacii dm-drogerie mkt. Tânărul are o avere de 3,3 miliarde de dolari și ocupă locul 925. 

La celălalt capăt al spectrului, cel mai în vârstă miliardar are 99 de ani și este magnatul american din domeniul asigurărilor, George Joseph.

Mukesh Ambani din India a devenit cea mai bogată persoană din Asia, cu avere de aproximativ 84,5 miliarde de dolari. El ocupă locul 10, devansându-l pe Jack Ma din China, cel care a fost anul trecut cel mai bogat din Asia. Astfel, Jack Ma se clasează acum pe locul 26, în ciuda unei creșteri de aproape 10 miliarde de dolari a averii sale care a ajuns acum la 48,4 miliarde de dolari.

Totuși, dacă este să vorbim în termeni de procente, cel mai mare câștigător provine din China și se numește Zhong Shanshan. 3.345%. Aceasta a fost creșterea averii sale după ce acțiunile companiei de apă îmbuteliată Nongfu Spring, pe care a listat-o toamna trecută la bursa din Hong Kong, au avut un parcurs uluitor. Pur și simplu Zhong Shanshan a crescut de la 2 miliarde de dolari în 2020 la 68,9 miliarde de dolari. 

Un alt lucru mai trist de menționat este faptul că, în ultimul an, un număr de douăzeci și trei de miliardari au murit. Printre aceștia se numără elvețianul Benjamin de Rothschild, moștenitorul unei averi istorice în domeniul bancar; magnatul bancar brazilian Joseph Safra și magnatul jocurilor de noroc Sheldon Adelson. De asemenea, la 27 martie, după ce Forbes a finalizat clasamentul din acest an, miliardarul ceh Petr Kellner a murit într-un accident de elicopter în Alaska. Averea sa de 17,5 miliarde de dolari va reveni probabil soției și copiilor săi.

Nu putem încheia fără să-i menționăm și pe cei doi români care ne fac cinste și care sunt incluși în lista miliardarilor lumii: Daniel Dines și Ion Țiriac. În revista Forbes România puteți citi mai multe detalii despre cât de mult au crescut averile celor doi și pe ce loc se situează acum în clasamentul internațional.