FacebookTwitterLinkedIn

În primul semestru al acestui an, volumul brut de publicitate investit în print s-a ridicat 56.172.857 (calculate la rate card), potrivit studiului „Monitorizarea Investițiilor în Publicitate” (MIP), realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT). Bugetul este mai mic cu 43,6% față de cel din semestrul I 2015.

Volumul brut de publicitate a fost calculat pe baza tarifelor-listă de publicitate (rate card) și include discounturile și gratuitățile acordate de editori.

Numărul de machete publicitare apărute în paginile publicațiilor a fost de 28.268, suferind o scădere de 16,3%.

Scăderea bugetului brut de publicitate în print se explică prin prăbușirea investițiilor în presa locală (-39,7%).

Rețeaua de magazine Lidl a fost cel mai mare investitor în publicitatea din print (ziare naționale, ziare locale și reviste), cu un volum brut de 7,54 milioane euro (rate card), reprezentând 634 de machete publicitare. Este vorba de machete publicitare comandate de Lidl în presa scrisă.

Pe următoarele două locuri în topul investitorilor s-au plasat operatorii de telefonie mobilă Orange și Vodafone, cu 2,64 milioane euro (rate card), respectiv 1,69 milioane euro (rate card). Orange a comandat cel mai mare număr de inserții în print din TOP 10: 688.

În TOP 10 se mai află doi dealeri de automobile, Porche România și Trust Motors (Peugeot), un producător de cosmetice (L’Oreal), un magazin de produse naturiste (Hilcon), un hipermarket (Carrefour), un distribuitor de produse de sănătate (Neotek) și o casă de comenzi și comerț pe internet (AG Direct).

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).