FacebookTwitterLinkedIn

În primele trei luni ale acestui an, bugetul de publicitate investit în radio s-a ridicat la 36.740.936 euro (rate card), conform studiului „Monitorizarea Investițiilor în Publicitatea pentru Radio” (MIPR), realizat de BRAT. Bugetul este calculat la tarifele-listă de publicitate (rate card) ale fiecărui radio monitorizat.

Volumul de publicitate este mai mic cu 5,9% față de cel de anul trecut.

Numărul de spoturi difuzate pe radio a fost de 106.290, în scădere cu 10% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Cel mai mare investitor în puiblicitatea radio a fost compania farmaceutică Zdrovit, cu un volum de 3,7 milioane euro (rate card) și 8.824 spoturi comandate. Spre deosebire de anii precedenți, Zdrovit a avut un consum mai scăzut. Zdrovit, compania care deține printre altele brandurile Anticârcel®, Bilomag Forte, ColonProtect și Supramax®, are o poziție fruntașă și în topul celor mai mari investitori în publicitatea TV, în trimestrul I 2016.

Pe locul secund se află magazinul online eMAG (deținut de compania Dante International SA), cu un volum brut de 2,21 milioane euro (rate card) și 6.852 de spoturi difuzate.

În top 15 cei mai mari investitori în publicitatea radio se constată absența operatorului de telefonie mobilă Telekom. Topul este dominat de companiile de retail. Se constată „lupta” pe comunicarea radio dintre rețelele Lidl și Carrefour. Pe de altă parte, într-o zonă inferioară a clasamentului „se luptă” Selgros și Metro. Top 15 cuprinde numai puțin de opt rețele de magazine care investesc în publicitatea radio.

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).