Cautare
, Staff

Cariere |
|

Topul celor mai scumpe orașe din lume pentru expați: Bucureștiul coboară nouă poziții

Luanda, capitala Angolei, ocupă prima poziție în topul celor mai scumpe orașe din lume pentru expați, în timp ce Bucureștiul a coborât nouă poziții și se clasează pe locul 181, conform studiului anual Cost of Living, realizat de compania globală de consultanță Mercer.
2

Topul celor scumpe zece orașe pentru expați este completat de: Hong Kong, Tokyo, Zurich, Singapore, Seul, Geneva, Shanghai, New York și Berna. Cele mai puțin costisitoare orașe pentru stăini sunt: Tunis (209), Bishkek (208) și Skopje (206).

Capitala României este situată imediat după Varșovia. Față de orașele din țările vecine, prezente în top, Bucureștiul este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198).

Principalele concluzii ale studiului sunt că instabilitatea pieței imobiliare, alături de inflația bunurilor și serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de business la nivel global.

“Globalizarea piețelor este accentuată de multe companii care își transferă angajații în diferite țări. Avantajele pentru relocarea angajaților sunt multiple atât pentru activități pe termen lung, dar și pe termen scurt: dezvoltarea carierei prin transferul de experiență, dezvoltarea abilităților și realocarea resurselor”, afirmă Ilya Bonic, President, Talent Business, Mercer.

Studiul este menit să sprijine companiile și autoritățile să fundamenteze beneficiile pentru angajații expați. Toate orașele sunt comparate cu New York, utilizat drept reper, iar evoluțiile sunt raportate la moneda americană. Studiul cuprinde 209 orașe de pe 5 continente și evaluează costurile comparative pentru peste 200 de produse/servicii în fiecare dintre locațiile comparate, inclusiv chiria, transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile și divertismentul.

Zurich este cel mai costisitor oraș european din listă, ocupând locul 4, urmat de Geneva (7) și Berna (10). Moscova (14) și Sankt Petersburg (36) au urcat 53, respectiv 116 poziții față de pozițiile din clasament ocupate anul trecut, în principal datorită aprecierii rublei raportată la dolarul american și a costurilor cu bunurile și serviciile. În același timp, Londra (30), Aberdeen (146) și Birmingham (147) au scăzut 13, 61 și respectiv 51 poziții din cauza deprecierii lirei față de dolar, ca urmare a votului pentru Brexit. Copenhaga (28) a coborât patru poziții, de pe locul 24 până pe locul 28, în timp ce Oslo (46) a urcat 13 poziții. Paris a coborât 18 poziții până pe locul 62.

De asemenea, pe fondul deprecierii euro în raport cu dolarul, și alte orașe din Europa de Vest precum Viena, Roma, Munchen, Frankfurt sau Berlin au coborât în clasament.

“În pofida creșterilor moderate ale prețurilor în majoritatea orașelor din Europa, moneda Europeană s-a depreciat în fața dolarului, aspect care a determinat ca cele mai multe dintre orașele din Europa să coboare în clasament”, explică Nathalie Constantin-Métral, responsabil cu realizarea studiului Mercer.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii