Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Imobiliare |
|

Topul celor mai mari tranzacții hoteliere din București în perioada 2017-2020

În România, volumul tranzacțiilor cu active hoteliere a atins în 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% față de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent. În 2018 au fost efectuate tranzacții în valoare de 15 milioane de euro, cu mult mai puțin însă față de 2017, când s-a înregistrat un volum de tranzacții de 183 de milioane de euro.
Hotel

Gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scăzut nivel, de 5,1%, în luna mai 2020, din cauza restricțiilor guvernamentale privind hotelurile și călătoriile. Odată cu relaxarea restricțiilor, gradul de ocupare a început să crească în perioada de vară, atingând cel mai înalt nivel (17%) în septembrie 2020, înainte de a începe să scadă din nou că urmare a celui de-al doilea val de infectari cu COVID-19. Între timp, rata medie zilnică (ADR) pentru piața din București a atins 68 euro în 2020.

Potrivit sondajului Operator Beat, majoritatea operatorilor se așteaptă la o recuperare mai rapidă a marilor orașe regionale decât la nivel de capitale, 53% dintre respondenți preconizând recuperarea pieţei hoteliere în 2023. Acest lucru este în conformitate cu previziunile Oxford Economics ce întrevăd o accelerare şi o deplină revenire a turismului în București până în 2023

În ciuda provocărilor din piața hotelieră, în București s-au deschis noi hoteluri precum: Moxy Old Town (iulie 2020) și Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021). În plus, proiectul aflat în curs de construcție, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor si renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare în 2021, respectiv 2023, conform datelor furnizate de Cushman & Wakefield Echinox.

Care sunt cele mai mari tranzacții hoteliere din București în perioada 2017-2020?

Anul trecut, a avut loc o singură tranzacție majoră în industria hotelieră din Capitală. Israelienii de la Atlas Estate au vândut Hotelul Golden Tulip Victoria București (82 camere) către Fattal Hotels, companie cu sediul tot în Israel.

În 2019, s-au finalizat trei tranzacții majore:

  1. Fondul de investiţii Vivion din Luxemburg, controlat de fraţii Isaac şi Amir Dayan din Israel, a preluat de la Banca Comercială Română (BCR) Palatul Oscar Maugsch, pentru a fi convertit într-un hotel de lux (250 camere). Valoarea tranzacției se ridică la circa 27-28 milioane de euro.
  2. Hotelul Mama Shelter din Sector 1 (123 camere) a fost achiziționat de către KEYS Reim, companie de private equity în domeniul imobiliar, cu un portofoliu evaluat la 1,4 miliarde de euro, de la o familie privată românească, a cărei identitate nu a fost făcută publică.
  3. Banca americană Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, a vândut hotelul K+K Elisabeta (67 camere ) pe care îl deținea împreună cu Highgate Hotels către InterGlobe și Event Hotel Group. Tranzacția a fost estimată la 450 de milioane de dolari.

 

În 2018, Tudor Ștefan și Donchi Pufleni au vândut către Orbis (AccorHotels) hotelul Mercure din București (95 camere), pe care l-au deschis la finalul anului 2014. De asemenea, tot în 2018, omul de afaceri Vasile Țânțaș a vândut hotelul Dacia (40 camere) din sector 3 către Dacia SA Ungaria, potrivit datelor C&W Echinox.

Anul 2017 este marcat de două tranzacții majore pe piața hotelieră. Compania israeliană Elbit Imaging a vândut complexul Radisson (863 camere) către Revetas Capital și Cerberus Global Investments. Tranzacția totală se ridică la circa 170 milioane euro. Aceasta este cea mai mare tranzacție hotelieră din istoria turismului românesc.

O altă tranzacție importantă din 2017 a fost vânzarea Vienna House Bucharest, hotel deținut la acea vreme de compania austriacă de investiții imobiliare Warimpex, către U City Public Limited, parte a BTS Group, conglomerat listat la bursa din Thailanda și una dintre cele mai mari corporații din țara citată.

Pentru 2021, s-au anunțat deja două tranzacții majore cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro, au declarat surse pentru Forbes România. Mai exact, este vorba despre hotelul Ramada Majestic care a fost cumpărat de Visionapartments, companie deţinută de Anja Graf, de la grupul turc Ener Holding.

Cea de-a doua tranzacție este reprezentată de vânzarea hotelurilor emblematice din centrul Bucureştiului, Hotel Veneția, Hotel Central şi Hotel Opera, către Zeus International Group. Alpha Real Estate Services, membră a Alpha Bank Group, a vândut cele trei hoteluri într-o tranzacţie transfrontalieră de tip share deal.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii