FacebookTwitterLinkedIn

Florin Vasilică, Partener şi Director al departamentului de Asistenţă în tranzacţii în cadrul Ernst & Young România susține că anul 2012 a marcat o creştere a numărului de tranzacţii cu companii puternice, dar a continuat şi tendinţa conturată în 2010 şi 2011, când companiile aflate în insolvenţă sau în situaţii dificile dominau, în mare parte, tranzacţiile locale. Cu toate că numărul tranzacţiilor efectuate a scăzut uşor în 2012 faţă de 2011 (114 tranzacţii în 2012, faţă de 120 în 2011), creşterea a fost asigurată de dublarea mediei tranzacţiilor ale căror valori au fost făcute publice.

Conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young România, valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul 2011, crescând cu 106%, până la o valoare estimată de 788 milioane de dolari. „În pofida situaţiei macroeconomice şi incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune că piaţa de fuziuni şi achiziţii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele câteva tranzacţii reprezentative în sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile şi real estate”, explică Florin Vasilică.

Investiţiile au provenit în această perioadă din SUA (8 tranzacţii), Franţa (5 tranzacţii), Cipru şi Marea Britanie (fiecare câte 4 tranzacţii), Germania şi Canada (câte 3). Germania, principalul investitor în mod tradiţional, a fost înlocuită de SUA. De cealaltă parte, nu s-a înregistrat nicio investiţie românească în afara graniţelor (outbound), indicând faptul că jucătorii locali sunt mai concentraţi pe consolidarea afacerilor în ţară. Cele mai atractive sectoare, în funcţie de valorile anunţate ale tranzacţiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, producţia, industria alimentară şi energia şi mineritul.

Reprezentanții companiei sunt de părere că această dinamică va fi susţinută de aşteptata stabilitate politică şi de reînceperea procesului de privatizare, precum şi de tranzacţiile aşteptate în sectorul financiar şi al energiei regenerabile. “De aceea, cred că 2013 va fi un an mai bun decât 2012”, a adăugat Florin Vasilică.