Cautare
, Contributor

Forbes.com

Cariere |
|

Topul celor mai mari arendași români

1216891666VcPFEa8.jpg
Miliardarii români dețin, în prezent, unele din cele mai mari exploataţii agricole din România. Cinci afaceriști prezenți în topul Forbes 500 Miliardari exploatează împreună peste 200.000 hectare de teren agricol.

Culiţă Tărâţă / 57.000 ha

Numele lui Culiţă Tărâţă este invariabil legat de cel al Insulei Mari a Brăilei, locul unde vreme de zece ani omul de afaceri a exploatat o suprafaţă de circa 57.000 de hectare de teren agricol, cea mai mare suprafaţă lucrată de o companie din România. Supriza a venit în primăvara lui 2012, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, prin hotărâre irevocabilă şi definitivă, că terenul din Insula Mare a Brăilei, exploatat de TCE 3 Brazi, firma lui Tărâţă, trebuie concesionat prin atribuire directă, pe o perioadă de 49 de ani, societăţii Agricost SRL din Iaşi. Nu la mult timp după acest anunţ a venit o nouă informaţie: proprietarul este naşul unuia dintre fiii afaceristului nemţean.

Ioan Niculae / 55.000 ha

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro se poate lăuda cu un profit triplu din agricultură, cea mai mare producţie de îngrășăminte chimice din istoria combinatelor sale și cu un parteneriat cheie: Gazprom. Grupul InterAgro deține la nivel național 55.000 de hectare de teren agricol, din care aproximativ 19.000 de hectare, în proprietate. În ultimul an, Ioan Niculae a achiziționat prin intermediul InterAgro aproximativ 4.000 de hectare de teren agricol. InterAgro are în acest moment o capacitate de depozitare de peste 1,2 milioane tone, în silozuri- 750.000 de tone și magazii – 450.000 de tone.

Adrian Porumboiu / 54.000 ha

În prezent, grupul de firme Racova Com Agro Pan Vaslui, controlat de Porumboiu – care este şi finanţatorul echipei de fotbal FC Valsui – derulează un business integrat: în portofoliul grupului sunt firme de producţie vegetală şi zootehnie, fabrici de pâine şi de lapte, fabrici destinate producţiei de ulei şi biodiesel, silozuri, un hotel şi circa 54.000 de hectare de teren agricol. El deţine şi o reţea importantă de silozuri, a cărei capacitate vrea să o extindă la 350.000 de tone. La nivelul anului 2011, rulajul firmelor din cadrul Racova Grup s-a situat la nivelul de 200 de milioane de euro.

Mihai Anghel / 25.000 ha

Mihai Anghel, proprietarul firmei Cerealcom din judeţul Dolj, deține o suprafaţă de teren cultivat de peste 25.000 de hectare. În parale, Anghel deţine silozuri cu o capacitate de depozitare totală de peste 400.000 de tone. Milionarul din Top 500 Forbes este activ și pe segmentul de vinificaţie, iar, anual, Domeniul Coroanei produce încasări de circa zece milioane de euro. Crama de la Segarcea, renumită pentru vinurile roşii şi mai ales pentru producţia de vinars, a făcut parte din Domeniile Regale ale Coroanei. Începând cu 2004, Anghel a investit aproximativ 30 de milioane de euro în replantarea celor aproape 300 de hectare de viţă-de-vie precum şi în reamenajarea şi extinderea cramei.

Ştefan Poienaru / 17.000 ha

Proprietarul Agrofam Feteşti exploatează circa 17.000 hectare de teren agricol şi deţine silozuri cu o capacitate de depozitare de circa 100.000 tone. Seceta l-a afectat serios atât în 2011 cât și și anul trecut, iar producţia de grâu a fost redusă cu circa zece procente. Tocmai pe fondul scăderii în volum, creșterea prețului pe tona de grâu compensează parțial pierderile datorate secetei susține acesta. Milionarul în euro are planificate investiţii de circa două milioane de euro pentru extinderea capacităţii de depozitare și nu crede că pe termen lung culturile energetice vor avea succes. Motivul: preţurile atractive la cereale îi vor determina totdeauna pe agricultori să aleagă grâul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii