Cautare
, Contributor

Tech |
|

Topul celor mai bogați oameni din tehnologie în 2015

Cel mai bogat antreprenor din tehnologie are o avere estimată la 76 miliarde de dolari și ocupă primul loc în rândul celor mai bogați oameni din lume.
Bill Gates: 67 de miliarde de dolari

Pe primul loc în topul celor mai bogați oameni din tehnologie se află Bill Gates, cu o avere estimată la 76 miliarde dolari, potrivit topului Forbes 400. El a fost clasat pe primul loc în rândul celor mai bogați oameni din lume de 16 ori de-a lungul ultimilor 21 de ani, iar averea sa a scăzut anul trecut cu aproximativ 1,1 miliarde dolari. Cu 40 de ani în urmă, când Bill Gates și Paul Allen au lansat Microsoft, scopul lui Gates de a aduce pe birourile fiecărei persoane un calculator părea îndrăzneț. În prezent, 84% din locuințele din Statele Unite dețin un computer. În ultimul timp, Bill Gates a avut de a face din ce în ce mai puțin cu compania. El s-a retras din poziția de președinte Microsoft anul trecut, atunci când a fost înlocuit de noul CEO Satya Nadella, iar la ora actuală se concentrează în special pe modul în care să își folosească averea dobândită pentru a eradica mai multe maladii dar și de a convinge alți miliardari să se implice în acte de caritate, prin intermediul fundației sale Bill & Melinda Gates. În prezent, el deține o participație sub 3% din Microsoft.

Pe locul doi în top este Larry Ellison, fondator al Oracle, cu o avere estimată la 47,5 miliarde dolari. Ellison a renunțat la poziția de CEO al Oracle, anul trecut, funcție ce este ocupată acum de doi angajați ai companiei, Safra Catz și Mark Hurd. Totuși, Ellison a rămas președinte al companiei și chief technology officer. El colecționează case pe plaja Malibu și deține 98% din insula Lanai din Hawaii pe care a cumpărat-o în 2012 cu 300 milioane dolari.

Pe locul trei se află Jeff Bezos, a cărui avere este estimată la 47 miliarde dolari, peste 90% din această sumă provenind din cele 18 procente pe care le deține în acționariatul Amazon. După ce și-a luat diploma în inginerie electrică și informatică la Princeton, Bezos a pornit către Wall Street, unde a constatat că internetul este industria care se dezvoltă cel mai rapid. A demisionat, s-a mutat în Seattle, iar în 1995 a înființat magazinul online Amazon. Compania s-a extins, iar în prezent nu mai vinde doar cărți. Vinde orice, oricui.

Pe al patrulea loc se află Mark Zukerberg cu o avere de circa 40,3 miliarde dolari. El este preşedinte, CEO şi cofondator al reţelei de socializare Facebook.

Pe al cincilea loc se află Larry Page, CEO-ul Google, cu o avere estimată la 33,3 miliarde dolari. Apărător al energiei verzi, Larry Page are o rețea de case în Palo Alto care folosesc energie geotermală și apă de ploaie filtrată.

Pe al șaselea loc este clasat Sergey Brin, cofondator și director de proiecte speciale Google , cu o avere de circa 32,6 miliarde dolari.

Pe al șaptelea loc se află Steve Ballmer cu o avere estimată la 21,6 miliarde dolari. El a condus Microsoft din 2000 până în 2014, iar în prezent deține o participație de 4% în companie. „Mi-ar plăcea să dețin acțiuni în Microsoft până fie voi dona din ele fie voi muri”, a spus Ballmer într-un interviu pentru ediția americană a Forbes în 2014. În prezent, Ballmer este cel mai mare acționar al companiei, deținând mai mult decât cofondatorul Microsoft, Bill Gates.

Pe locul opt se află Laurene Powell Jobs, văduva fondatorului Apple, cu o avere estimată la 19,1 miliarde dolari. Pe același loc fiind clasat și CEO-ul companiei Dell, Michael Dell cu 19,1 miliarde dolari.

Ultimul loc este ocupat de Paul Allen, cofondatorul Microsoft, cu o avere estimată la 17,8 miliarde dolari.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii