FacebookTwitterLinkedIn

Pentru realizarea topului au fost considerate aspecte precum: unicitatea peisajului, accesul către traseele propuse, posibilitățile de cazare sau obiectivele turistice ce pot fi vizitate pe traseu.

Traseele se adresează atât începătorilor cât și profesioniștilor, atât cuplurilor dornice de aventură cât familiilor în căutarea unei alternative sănătoase pentru copii.

Cele zece trasee recomandate de trivago.ro sunt selectate pentru a satisface toate nevoile și preferințele. (Foto credit: Fotolia.com)

1) MUNȚII DOLOMIȚI (Italia)

muntii dolomiti

Munții Dolomiți sunt spectaculoși. Fiind foarte apreciată la nivel mondial mai ales de pasionații de mountain biking, această regiune dispune de numeroase posibilități de aprovizionare, diverse unități de cazare și bineînțeles piste de bicicletă care să pună în valoare bogăția naturală a zonei.

Însă această regiune este accesibilă și celor care își doresc doar plimbări relaxante cu bicicleta și să se bucure de celelate lucruri ce fac Italia atât de faimoasă: deliciile culinare și mai ales podgoriile sale. Regiunea Prosecco, situată la poalele Munților Dolomiți, în apropierea Veneției, oferă pe lângă faimoasele podgorii și obiective istorice interesante precum mănăstiri din secolul al XII-lea sau vile din secolul al XVI-lea, toate acestea intr-un cadru natural splendid.

Faimosul ”Passo San Boldo”, ”Drumul celor 100 de zile”- un drum construit în timpul primului Război Mondial, ”Tre Cime di Laverado”- cel mai faimos vârf din Munții Dolomiți sau ”Giro del Cansiglio”- un tur al pădurilor sub-alpine îndeosebi spectaculos toamna când frunzele își schimbă culoarea, sunt doar câteva dintre comorile acestei zone.

2) MALLORCA (Spania)

insula mallorca

Mii de cicliști iau cu asalt drumurile laterale și autostrăzile din Mallorca în fiecare an pentru a se bucura de cerul senin, culorile și luminile fabuloase dar mai ales pentru temperaturile ridicate pe tot parcursul anului.

În funcție de ce fel de traseu își doresc, pasionații de sportul pe două roti, pot alege dintre numeroase opțiuni. Alcudia, spre exemplu este o regiune potrivită pentru cicliștii profesioniști, numeroase hoteluri oferind servicii de reparații, loc de depozitare a echipamentului precum și numeroase tururi organizate.

O altă zonă populară este Playa de Palma, la est de Palma și în apropierea aeroportului. Relieful aici este predominant plat, cu excepția zonei deluroase (Randa) recomandată celor ce doresc să își testeze limitele. Și aicipot fi găsite cu ușurință magazine și hoteluri specializate în oferirea de servicii pentru bicicliști.

Calla Millor, o zonă cu rute costale splendide este perfectă pentru cei ce își doresc să alterneze zilele de pedalat cu cele de plajă. În plus, din această zonă, se poate ajunge cu ușurință și în Parcul Natural ”Llevent”- o arie protejată cu trasee la fel de plăcute.

3) MUNȚII RODNEI (România)

Muntii Rodnei

Munții Rodnei oferă pe teritoriul Maramureșului priveliști de neuitat. Aceștia au tot ce își dorește un iubitor de natură: lacuri glaciare, cea mai înaltă cascadă din România, peșteri, vârfuri interesante, jnepeni și mănăstiri.

Cei interesați au de ales între trasee de dificultate medie, spre exemplu cele din Țara Lăpușului, trasee care au în centrul atenției obiective turistice însemnate precum traseul din Baia Mare-Blidari-Ignis sau plimbări de neuitat printre rododendroni urmând banda roșie de la Romuli, prin Negoioasa, Puzdrele, Ineu până la Ineuț.

Odată ajunși în Parcul Natural Munții Rodnei, accesul mașinilor 4×4 este interzis iar traseele pentru biciclete alternează între poteci line și dealuri abrupte. Cele mai frumoase porțiuni și totodată cele mai dificile sunt cele de la Moisei, Dealul Ștefăniței, Valea Vinului și Borșa.

Cei interesați de istorie, pot porni pe două trasee din jurul satului Breb (Marcajele C roșu și C albastru). Fiind o zonă destul de turistică a României, zona pune la dispoziție numeroase unități de cazare și magazine specializate în închirierea de biciclete sau repararea acestora.

4) CORSICA (Franța)

insula corsica_franta

Puține insule oferă atâtea posibilități vizitatorilor săi precum Corsica. Munți stâncoși cu peisaje dramatice, plaje ascunse, cascade, sătucuri cocoțate pe stânci modelate de valurile mării sau situri arheologice fac din insula corsicană destinația perfectă pentru cei aflați în căutarea unei aventuri pe două roti.

Pentru cei interesați de mountain biking, traseul de la Niolu este cel mai potrivit în timp ce pentru cei ce își doresc o plimbare relaxantă cu bicicleta, traseele de coastă sunt perfecte, mai ales că acestea permit interacționarea cu localnicii foarte prietenoși care îi pot îndruma spre trasee mai puțin turistice.

Deși situată la 200 de km. de Coasta de Azur, atmosfera pe insula corsicană este total opusă, ea păstrându-și originalitatea de-a lungul timpului fiind potrivită pentru cei ce își doresc să se bucure mai mult de patrimonuial natural și cultural al acestui loc unic din Marea Mediterană.

Luna septembrie este îndeosebi potrivită pentru organizarea unei excursii în Corsica, temperaturile fiind foarte plăcute iar numărul turiștilor fiind considerent mai mic.

 5) REGIUNEA BOEMIEI DE SUD (Cehia)

castel boemia de sud

Acest traseu, este un cadou pentru iubitorii de artă și în căutarea unei escapade rurale în apropierea capitalei cehe. Priveliștea idilică este împânzită cu poieni romantice, lacuri împrejmuite de păduri, orașe renanscentiste și castele cu unități spa boeme.

”Hluboka nad Vltavou”, probabil cel mai frumos castel din Cehia, poate fi vizitat urmând un traseu cu plecarea chiar din Praga spre Jindrichuv Hradec, continuând prin Trebon și încheind la Ceske Budejovice, orașul ce a dat numele faimoasei beri cehe ”Budweiser”.

Cu o lungime de 99 de kilometri, traseul poate fi realizat în două zile considerând vizitarea micului oraș renascentist Trebon, precum și vizitarea castelului și a unei pauze îndelungate în Ceske Budejovice pentru degustarea celebrei beri. Orice perioadă din luna aprilie până în luna octombrie este potrivită pentru realizarea acestui traseu, temperaturile fiind mereu foarte plăcute.

6) ALENTEJO (Portugalia)

Portugalia_v1

Cu cele mai fine plaje din Europa, Alentejo este o regiune istorică și culturală din partea central-sudică a Portugaliei situată chiar în nordul faimoasei regiuni Algarve. Spre deosebire de vecina sa faimoasă, Alentejo este o regiune mai puțin cunoscută turiștilor străini însă comparabilă ca frumusețe. Protejați de ”Parcul Național Alentejo Sud-Vest și Coasta Vicentina”, cei 100 de kilometri de coastă de la Porto Covo în Alentejo până la Burgau în Algarve sunt printre cei mai frumoși din Europa.

Alentejo este o destinație potrivită pentru bicicliști prin farmecul său natural, lipsa maselor de turiști și a traficului, prin temperaturile plăcute până târziu spre sfârșitul toamnei, relieful plat al câmpiei și prin prețurile prietenoase.

În ceea ce privește cazarea în această regiune, pentru un preț convenabil, vă puteți caza la orice hotel cu servicii de înaltă calitate sau chiar puteți încerca ”pousadas”-hosteluri guvernamentale amenajate în clădiri istorice. Tot aici vă puteți bucura de meniuri copioase pentru a vă asigura aportul caloric necesar.

7) PENINSULA PELOPONEZĂ (Grecia)

Grecia

Un traseu în această regiune combină minunatele plaje situate de-a lungul Golfului Argolic cu unele dintre cele mai impresionante situri arheologice din Peloponez precum: Poarta Leilor din Mycenae – cel mai bătrân monument din Europa, Statuia lui Zeus din Olimpia, Insula și Fortăreața Bourzi sau lacul Lerna unde Hercule a învins creatura mitologică, Hidra.

Pentru a profita pe deplin de experinețele oferite de această regiune, este recomandată realizarea unui traseu pornind din Tripoli, un orăsel pur grecesc neatins încă de turismul în masă, continuând cu Paralia Astros, un oraș pescăresc și încheind circuitul în orășelul de vis Nafplio perfect pentru refacerea puterilor după parcurgerea traseului.

Cu temperaturi aride în timpul verii, septembrie și chiar octombrie sunt lunile ideale pentru a vizita această regiune. Potrivit pentru oricine, indiferent de condiția fizică sau vârstă și îmbinând pasiunea pentru istorie cu preparatele și plajele mediteraneene, acest traseu este o alternativă pentru a evita stațiunile deja foarte aglomerate ale Greciei.

8) SOUTH DOWNS WAY (Marea Britanie)

Anglia

South Downs Way este poate unul dintre cele mai complexe trasee din Marea Britanie cu o mare varietate de activități și obiective turistice ce pot fi considerate pentru o experiență englezească completă.

Cursele de cai lăudate de regele Eduard al VII-lea, cele mai bune vinuri spumoase ale țării, poieni ascunse perfecte pentru picnicuri intime sau campinguri în care natura deține rolul principal, sunt doar câteva atracții ce fac din această regiune o destinație perfectă pentru a fi explorată pe bicicletă.

Parte din cei 1200 de kilometri de traseu inaccesibil autovehiculelor din Parcul Național cu același nume, South Downs Way este singura porțiune de traseu ce poate fi străbătută în întregime pe bicicletă. Semnalarea corespunzătoare a drumurilor și a atracțiilor și prezența gărilor în fiecare oraș de-a lungul coastei permit segmentarea acestui traseu în funcție de preferințele și disponibilitățile fiecăruia.

Traseul poate fi început în Winchester, prima capitală a Angliei, și încheiat în Eastbourne ce este renumit pentru ”Cele șapte surori” (Seven sisters) o formațiune stâncoasă de calcar.

9) COASTA ATLANTICĂ A FRANȚEI (Franța)

Franta

Întreg teritoriul Franței este acoperit de rute ciclabile însă dintre acestea, porțiunea coastei atlantice dintre Golful Morbihan și La Gironde este cea mai spectaculoasă pentru un traseu care permite îmbinarea zilelor de pedalat cu cele de plajă.

Presărat cu orașe portuare, plaje fine cu nisip alb și peisaje de câmpie, acest traseu este un paradis pentru bicicliști, mai ales dacă sunt însoțiți de copii și doresc evitarea rutelor mai dificile.

În plus, această regiune este faimoasă pentru mâncarea delicioasă consistând preponderent în meniuri cu specific marin dar și pentru fructele și legumele exotice ce pot fi găsite în orașele portuare.

Ruta Eurovelo 1 (în fr. La Velodysee) ce face legătura dintre Roscoff (UK) și Hendaye (granița cu Spania) face destul de ușoară urmărirea acestei porțiuni de traseu, precum și aprovizionarea sau schimbarea echipamentului sau găsirea cu ușurință a unei unități de cazare.

10) AMSTERDAM(Olanda)

Amsterdam

Nu mai este o noutate că în Olanda, mersul pe bicicletă este un stil de viață, fiecare stradă fiind amenajată pentru cicliști. Pentru cei ce își doresc un traseu care să îmbine arhitectura specifică a Amsterdamului dar vor să descopere și o bucățică din Olanda rurală, au șansa de a face acest lucru urmând Ruta 10.

Întinsă pe 42 de km, Ruta 10 se întinde de-a lungul canalelor, a faimoaselor mori olandeze și trece prin cea mai mare piață din Olanda, Albert Cuyp în doar 4 ore de pedalat lejer. Deși străzile sunt mai înguste, traficul este moderat iar traseul ușor și plăcut de parcurs.

Cei interesați de un traseu mai lung, pot continua spre Zeeland, regiunea unde râurile Rin, Meuse și Scheldt se varsă în mare, pentru a se bucura de dunele de nisip alb ce întregesc peisajul sălbatic.

Foto credit: Fotolia.com