FacebookTwitterLinkedIn

VEZI AICI TOPUL MILIARDARILOR LUMII ÎN 2015

După o pauză de patru ani, Bill Gates se află din nou pe prima poziție în top, recăpătându-și titlul de ,,Cel mai bogat om din lume”, în defavoarea magnatului mexican al telecomunicațiilor, Carlos Slim Helu (care s-a bucurat de această distincție în ultimii patru ani), actualmente pe a doua poziție. Averea lui Gates – care a fost, de 15 ori în ultimii 20 de ani, ,,Cel mai bogat om din lume” – a crescut anul acesta cu 9 miliarde de dolari.

GALERIE FOTO: Topul Miliardarilor Lumii

Pe locul al treilea  se află Amancio Ortega, proprietarul conglomeratului spaniol Inditex (cunoscut ca owner al Zara), în timp ce Warren Buffett cade încă o dată pe locul al patrulea.

Magnatul american al jocurilor de noroc, Sheldon Adelson, și-a mărit averea cu 11,5 miliarde de dolari în ultimul an, reușind o reintrare spectaculoasă în TOP 10, după o absență de opt ani.

Marele câștigător din acest an a fost Mark Zuckerberg de la Facebook, a cărui avere a urcat de la 15,2 miliarde de dolari la 28,5 miliarde, grație creșterii valorii acțiunilor companiei din social media. Nu a fost singurul pe care Facebook l-a făcut mai bogat: și directorul de operațiuni al companiei, Sheryl Sandberg, a intrat în top grație evoluției spectaculoase la bursă a acțiunilor Facebook, la fel ca vicepreședintele companiei, Jeff Rothschild.

Grație unei tranzacții în valoare de 19 miliarde de dolari încheiate cu Facebook, și fondatorii aplicației WhatsApp – Jan Koum și Brian Acton – se numără, începând cu acest an, printre cei mai bogați oameni ai planetei. Din noii-intrați în top, 26 și-au făcut averile din tehnologie, iar 10 dintre ei sunt americani – inclusiv CEO-ul Dropbox, Drew Houston, și co-fondatorul Workday, Aneel Bhusri.

Află ce alţi români au  apărut în topul miliardarilor lumii

Statele Unite ale Americii se află din nou pe primul loc, cu 492 de miliardari – pe locul doi situându-se China, cu 152, urmată de Rusia, cu 111. Spre deosebire de anii trecuți, însă, au răsărit averi neașteptate și în țări care nu se puteau lăuda până acum cu reprezentanți în TOP 500: pentru prima dată, Algeria, Lituania, Tanzania și Uganda au miliardari în Topul Forbes. Tot pentru întâia oară, un african – Aliko Dangote, din Nigeria – intră în Top 25, urcând nu mai puțin de 20 de locuri într-un singur an.

Două treimi din miliardarii Topului Forbes și-au făcut singuri averile, în timp ce 13% le-au primit moștenire, iar alte 21% au pornit de la o sumă moștenită, pe care ulterior au multiplicat-o prin eforturi proprii. Printre celebritățile care au intrat anul acesta în top se mai numără designerul american Michael Kors, CEO-ul companiei World Wrestling Entertainment – Vince McMahon – și Denise Coates, de la compania britanică de pariuri online Bet365.

Citește aici povestea de succes a lui Michael Kors în TOP FORBES.

Chiar dacă anul care tocmai a trecut pare să fi fost unul foarte bun pentru miliardari, nu toate țările se pot lăuda cu performanțe notabile. Turcia a pierdut 19 miliardari din cauza inflației galopante, a unei piețe de valori în scădere abruptă și a unei monede în continuă devalorizare. Indonezia – a cărei valută a scăzut cu 20% față de dolar – are la rândul ei cu opt miliardari mai puțin. Alți 100 de bogați ai planetei au ieșit din Top Forbes, în timp ce 16 au trecut în neființă de la ultima ediție a topului și până acum.

Află ce alţi români au mai apărut în topul miliardarilor lumii

Pentru a afla mai multe despre antreprenorii români cu averi de sute de milioane de euro citiţivarianta digitală a revistei Forbes Romania sau descărcați aplicația de iPad Top 500