FacebookTwitterLinkedIn

Bucureștiul suferă însă la capitolul facilități fiscale sau de altă natură oferite potențialilor investitori (de exemplu scutiri de impozite sau terenuri oferite cu titlu gratuit în parcuri industriale) , cel puțin în comparație cu orașul situat pe primul loc. Autoritățile locale din Capitală mai au o problemă: comunică lent și greoi, în condițiile în care investitorii au nevoie de un partener public transparent și care să le ofere informațiile de care au nevoie cât de repede posibil.

Una dintre cele mai mari ponderi din totalul celor 10 criterii pe care le-am luat în considerare (Produs Intern Brut local pe cap de locuitor, PIB pe județ, infrastructură, stoc rezidențial, stoc office, stoc de parcuri logistice și industriale, instituții de învățământ superior, facilități fiscale sau de altă natură, prezența altor investitori mari și comunicare) revine infrastructurii. Astfel, existența autostrăzilor, a șoselelor de centură, a aeroporturilor internaționale și a porturilor maritime sau fluviale a contat în proporție de 20% în realizarea clasamentului. PIB-ul pe cap de locuitor, stocul office, stocul de parcuri logistice și industriale, existența universităților, comunicarea din partea autorităților, facilitățile fiscale sau de altă natură și prezența altor investori mari au avut o pondere de câte 10%, în timp ce PIB-ul pe județ și stocul rezidențial – câte 5%

TOP 10 cele mai bune orașe pentru afaceri

Locul 1: Timișoara

În Timișoara, oraș aflat pe primul loc în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, serviciile și industria sunt ramuri economice în plină ascensiune, stimulate de facilități acordate de autorități, dar și de accesul la infrastuctura dezvoltată din Europa de Vest.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Timișoara

Locul 2: București

Capitala generează cel mai mare PIB din țară și beneficiază de cea mai bună infrastuctură și cea mai bună forță de muncă. Cu toate acestea, este doar al doilea cel mai bun oraș pentru afaceri.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : București

Locul 3: Cluj-Napoca

Companiile din IT propulsează orașul Cluj-Napoca pe locul 3 în topul celor mai prietenoase orașe cu mediul de afaceri.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : Cluj-Napoca

Locul 4: Ploiești

Ploieștiul -”orașul aurului negru” – se află pe locul 4 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri” și  face pași de uriaș spre revenirea la  gloria industrială de altădată.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Ploiești

Locul 5: Oradea

În Oradea, localitatea de pe locul 5 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, lupta pentru atragerea investitorilor este dusă pe două fronturi: intern, dar mai ales cu orașe din alte țări din Europa de Est.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Oradea

Locul 6: Iași

După o perioadă neagră pentru economia ieşeană, soldată cu lichidarea a sute de firme şi companii, mediul de afaceri din Iași, oraș aflat pe locul 6 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri,  face eforturi să-şi revină.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Iași

Locul 7: Arad

Aradul este propulsat pe locul 7 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri” de industria auto.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri : Arad

Locul 8: Constanța

Constanța înseamnă mult mai mult decât primarul Radu Mazăre, turismul din sezonul estival  și cluburile din Mamaia.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Constanța

Locul 9: Pitești

Ce a mai rămas din gloria industrială de altădată a orașului Pitești?

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Pitești

Locul 10: Sibiu

Companiile germane sunt principalii investitori străini în Sibiu, localitate aflată pe locul 10 în ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, însă exemplul lor a fost urmat și de firme din alte țări.

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: Sibiu

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: locurile 11-15

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: locurile 16-20

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: locurile 21-25

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: locurile 26-30

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: locurile 31-35

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri: locurile 36-40