FacebookTwitterLinkedIn

Un element esențial în stabilirea valorii unui club sportiv îl reprezintă contractul pe care acesta îl are cu televiziunile și cu rețele de cablu TV. S-au luat în calcul și valorile de piață ale jucătorilor și vânzările de bilete. Dar cei mai mulți bani provin din drepturile TV.

Cum televiziunea este „rege” în Statele Unite și valoarea contractelor de difuzare TV este pe măsură.

Totuși, Real Madrid se află pe primul loc în acest top realizat de „Forbes USA” cu o valoare estimată la 3,26 miliarede de dolari. Alte șase cluburi de fotbal din Europa au prins Top 50: FC Barcelona (3,16 miliarde de dolari), Manchester United (3,1 miliarde de dolari), Bayern München (2,35 miliarde de dolari), Manchester City (1,38 miliarde de dolari), Chelsea (1,37 miliarde de dolari) și Arsenal (1,31 miliarde de dolari).

VEZI CUM S-AU MIȘCAT BANII BISERICII ORTODOXE ROMÂNE ÎN 2014!

Se constată că există patru cluburi din Anglia în acest top, drepturile TV pentru Premier League ridicându-se la 6,92 de miliarde de euro pentru perioada 2016-2019, un record în fotbalul mondial.

Cel de-al 8-lea club european în topul „Forbes USA” este Ferrari, echipa de Formula 1, estimată la o valoare de 1,35 miliarde de dolari.

În acest clasament figurează și echipa de hockey Toronto Maple Leafs, cu o valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Celelalte 41 de cluburi provin din ligile americane de baseball (12 echipe), baschet (12 echipe) și fotbal american (17 echipe). Cel mai valoros club sportiv american este Dallas Cowboys (fotbal american), estimat la 3,2 miliarde de dolari.

Valoarea medie a celor 50 de echipe din clasamentul „Forbes USA” este de 1,75 miliarde de dolari, cu 31% mai mare decât cea înregistrată în 2014.