Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Top 5 oraşe europene pentru investiţii imobiliare

Concurenţa acerbă pentru activele de clasă A pe principalele pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitori să îşi mute atenţia spre pieţele în redresare şi activele de clasă secundară, conform studiului Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015, realizat de Urban Land Institute (ULI) şi PwC.
imobiliarea apartamente

Raportul subliniază o creştere a oportunităţilor de investiţii imobiliare într-un număr mare de oraşe care au fost lovite în plin în timpul ultimei recesiuni şi care au avut parte de urcări bruşte în top, cum ar fi Madridul (în urcare cu 16 poziţii), Atena (23 de poziţii), Birmingham (14 poziţii), Amsterdam (17 locuri) şi Lisabona (17 poziţii).

În ciuda incertitudinilor economice din Europa, proprietăţile imobiliare rămân un teren fertil pentru investitori, arată studiul Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015, realizat de Urban Land Institute (ULI) şi PwC. Investitorii imobiliari – dispunând de capital provenind de la fonduri suverane de investiţii şi fonduri de pensii din Asia şi America de Nord – se mută în medii mai puţin competitive şi îşi îndreaptă atenţia către active de clasă secundară şi oportunităţi de dezvoltare. De exemplu, Berlinul a depăşit oraşul Munchen ca piaţa principală europeană de investiţii, dat fiind că este mai ieftin decât alte oraşe germane mari.

„Odată cu revenirea încrederii în pieţele imobiliare în ultimii ani, a avut loc şi o creştere progresivă a apetitului pentru risc. Investitorii au considerat că activele de clasă A sunt scumpe şi greu de găsit şi s-au orientat în schimb atât către noi oportunităţi, oraşe aflate în curs de redresare, active de clasă secundară şi oportunităţi de dezvoltare, cât şi alte clase de active imobiliare. Tendinţa aceasta s-a resimţit în SUA timp de câţiva ani şi a fost evidenţiată pentru prima oară în Europa de raportul Emerging Trends Europe de anul trecut, atunci când am arătat că investitorii ţinteau către pieţele din Spania şi Irlanda. Însă, raportul de anul acesta subliniază faptul că această tendinţă prinde avânt la nivel european, cu oraşe ca Atena, Amsterdam, Birmingham şi Lisabona, care sunt văzute în prezent ca potenţiale puncte de interes”, a declarat Lisette Van Doom, director executiv al ULI Europa.

Astfel, potrivit raportului, primele cinci pieţe imobiliare europene ale lui 2015 se preconizează a fi:

  1. Berlin – Oraşul a urcat în clasament înlocuind Munchen ca ocupant al locului 1. Deşi tradiţional dominat de cumpărători domestici, climatul de investiţii s-a schimbat pe măsură ce investitorii internaţionali sunt atraşi în număr mare în oraş. Oraşul este o „zonă fierbinte” pentru sectorul media şi tehnologie, iar populaţia sa tânără a ajutat la creşterea atractivităţii pentru investitorii în sectorul rezidenţial.
  1. Dublin – Clasat din nou pe locul doi, oraşul a avut încă un an puternic în care investitorii s-au înghesuit pentru a pune mâna pe oportunităţile pe care le oferă. Povestea este una de succes: o creştere puternică a cererii de proprietăţi de închiriat în condiţiile unei oferte reduse, creşterea ocupării forţei de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor economice generale. Valoarea chiriilor de spaţii de birouri este în creştere puternică, dar mai are până să atingă vârful de înainte de criză.
  1. Madrid Oraşul spaniol a urcat în topul perspectivelor de investiţii în anul acesta şi mulţi investitori internaţionali sunt atraşi de acesta. Însă un subiect amplu dezbătut de investitorii oportunişti este dacă Spania oferă perspective solide de creştere pe termen lung.
  1. Hamburg – Oraşul a coborât un loc anul acesta, dar doar datorită interesului investitorilor pentru pieţe mai mici, mai degrabă decât din cauza degradării perspectivelor economice ale oraşului. Investitorii internaţionali inundă Hamburgul fiind responsabili de jumătate din tranzacţiile de 2,4 mld. de euro înregistrate în oraş în primele trei trimestre ale lui 2014. Populaţia sa în creştere justifică avansul puternic din segmentul rezidenţial.
  1. Atena – Atena a avut cel mai mare salt în topul anului acesta – 23 de poziţii până pe locul 5. În rapoartele recente Emerging Trends, investitorii au indicat o disponibilitate de a intra pe alte pieţe aflate în dificultate cum ar fi Spania, Irlanda şi Italia, dar şi Grecia începe să se bucure de atenţie. Deşi cea mai lovită piaţă din Europa în urma crizei rămâne fragilă, câţiva „investitori pionieri” caută să profite de oportunităţile de dinainte de aşteptata redresare economică.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii