Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Top 5 filme românești cu cei mai puţini spectatori

unde_e_soare_e_frig.jpg
Cele cinci producții cinematografice autohtone care „s-au bucurat” de o audiență minoră în rândul publicului au fost realizate după 1989: două filme artistice, două documentare și un „experiment studențesc”. Singura consolare a realizatorilor este că au putut fi făcute în libertate.

„Zăpada era caldă” este pelicula românească care a reuşit să contabilizeze doar 52 de spectatori plătitori, de la 1 noiembrie 1996 (data premierei) şi până la sfârșitul anului 1997, conform datelor de la Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Lungmetrajul a fost regizat de Constantin Vaeni, având la bază un scenariu semnat de Radu Băieșu. „Zăpada era caldă” conduce… de departe în topul filmelor românești cu cei mai puțini spectatori din toate timpurile.

Pe locul al doilea se plasează patru scurtmetraje de institut, realizate de studenți ai regizorului Dan Piţa, reunite pentru a fi difuzate în rețeaua de cinematografe sub titulatura „Mica publicitate”. Acest produs cinematografic a fost lansat pe 15 decembrie 1995 și a reușit să strângă 552 de spectatori plătitori până pe 31 decembrie 1997.

Lansarea în rețeaua de cinematografe a filmului documentar de lungmetraj „Brâncuși”, regizat de Cornel Mihalache, a fost un eșec: doar 775 de spectatori plătitori. Filmul, dedicat sculptorului Constantin Brâncuși, a avut premiera pe 11 octombrie 1996 și a beneficiat de participarea actorilor Dan Nasta, Constantin Drăgănescu, Varvara Ștefănescu și a directorului de imagine Traian Rocșoreanu.

Regizorul Bogdan Dumitrescu şi actorii Oana Pellea şi Gheorghe Visu au propus pe 18 noiembrie 1991 povestea de dragoste „Unde la soare e frig”, care nu a „sedus” marele public: 1.269 de persoane au plătit bilet pentru a viziona acest film, potrivit datelor CNC.

Evenimentele Revoluţiei Române din decembrie 1989, prezentate în filmul documentar „Timişoara , Decembrie 1989”, nu i-au atras pe cinefili. Lungmetrajul regretatului regizor Ovidiu Bose Paştină, a cărui premieară a avut loc pe 29 octombrie 1993, a strâns în cinematografe 1.580 de spectatori.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii