FacebookTwitterLinkedIn

Sondajul derulat în lunile octombrie – noiembrie 2021 bifează într-un top 5 al celor mai apreciate măsuri fiscale care fac România atractivă pentru investitori:

 

  1. Impozitul de 5% pe dividende, factor stimulativ pentru dezvoltarea antreprenoriatului, în creștere cu 15% față de evaluarea în sondajul derulat în 2019;

 

  1. Sistemul de cotă unică, în continuare considerat cel mai adecvat pentru economia României, atât din punct de vedere al contribuției pe care o are la competitivitatea economică a României, cât și din perspectiva faptului că încurajează conformarea voluntară a contribuabililor onești;

 

  1. Stimulentele fiscale, recunoscute de peste 83%dintre respondenți ca fiind importante pentru mediul investițional;

 

  1. Transpunerea legislației UE, ancora de stabilitate pentru companii pe fondul instabilității care se manifestă la nivel național;

 

  1. Regimul de holding, care permite acum înregistrarea în România a acestor tipuri de companii.

 

În ceea ce privește neajunsurile legislației fiscale, cele mai multe răspunsuri indică probleme legate de predictibilitatea procesului legislativ în sfera fiscalității, de interpretare unitară a legislației sau lipsa de corelare dintre legislația fiscală și alte legislații care reglementează același domeniu.

În acest context, AmCham subliniază nevoia și importanța unui proces decizional coerent, bazat pe consultări reale și analize de impact cuprinzătoare, care să contureze politici publice de calitate, clare și aplicabile.

„Preocuparea companiilor de a avea un cadru legislativ clar, predictibil și instrumente moderne care să faciliteze conformarea, este evidentă și este o veste bună. Aderarea la principiile de stabilitate și predictibiliate este mai importantă ca oricând, mai ales în contextul turbulențelor din ultimele luni și al declarațiilor contradictorii care au generat un val de incertitudine”, a punctat Alexander Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania și Co-Președinte al Comitetului de Fiscalitate al AmCham România.

Referitor la riscurile macroeconomice majore care grevează sustenabilitatea bugetară a României, AmCham a semnalat accelerarea inflației și riscul unei spirale inflaționiste, creșterea datoriei suverane, dependența ridicată de importurile de energie, evoluția demografică negativă sau impactul și gestionarea pandemiei.

„ (…) În vederea îmbunătățirii veniturilor bugetare credem că este esențială o schimbare de paradigmă în relația dintre stat și contribuabili, în sensul în care statul să se raporteze la plătitorii de taxe ca la un client”, a completat Cristian Sporiș, Vice-Președintele AmCham.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este una dintre cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România. În prezent, din AmCham România fac parte peste 470 de companii americane, multinaționale și românești.