FacebookTwitterLinkedIn

În primele trei luni 2017, în jur de 140 de apartamente premium și premium plus au fost finalizate, volum de patru ori mai ridicat comparativ cu numărul unităților livrate pe parcursul anului 2016, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield Echinox. Per ansamblu, în 2017 sunt programate pentru finalizare în jur de 600 de apartamente premium și premium plus.

Potrivit Mihaelei Pană, Partner Residential Agency în cadrul C&W Echinox, segmentul premium se caracterizează prin poziție foarte bună și suprafețe mai mici ale locuințelor (65-120 metri pătrați la două camere), în timp ce segmentul premium plus este descris prin amplasament foarte bun, finisaje costisitoare și suprafețe mai mari ale apartamentelor. ”Pe segmentul premium plus, piața se confruntă cu o lipsă mare de terenuri. Aceste proiecte sunt greu de autorizat, pentru că de obicei sunt construite în zone protejate. Autorizarea durează cel puțin un an, de aceea dezvoltatorii caută, în ultima vreme, terenuri cu autorizație”, explică Mihaela Pană.

Aceasta poate fi explicație pentru faptul că în 2017 cele mai multe apartamente premium urmează a fi livrate în Floreasca și Herăstrău, în timp ce în 2016 cele mai multe unități au fost livrate în zonele Kiseleff și Aviatorilor.
În ceea ce privește disponibilitatea unităților rezidențiale premium și premium plus programate pentru finalizare în 2017 și 2018, aproximativ 40% au fost deja achiziționate. Cele mai multe apartamente disponibile pentru vânzare în prezent sunt localizate în proiecte ce urmează a fi livrate anul acesta, respectiv 60% din totalul unităților programate pentru livrare în 2017. Pentru anul 2018, disponibilitatea apartamentelor este mai redusă, doar 53% dintre acestea fiind la vânzare, la momentul actual.

Anul 2016 a fost un an atipic, comparativ cu anii precendenți și perioada următoare, atât din punct de vedere al unităților livrate, cât și al tipologiei apartamentelor. Majoritatea unităților livrate în decursul anului 2016 (mai mult de 90%) sunt apartamente cu 3 sau 4 dormitoare. ”Analizând proiectele aflate în construcție ce urmează a fi livrate în perioada 2017-2018, 60% dintre unități sunt apartamente cu 2 sau 3 dormitoare. De asemenea, numărul unităților care oferă doar un dormitor a crescut semnificativ, față de anul 2016”, spun reprezentanții C&W Echinox.
Cu toate că apartamentele cu mai multe dormitoare sunt mai numeroase în proiectele aflate în construcție, suprafața construită a apartamentelor cu unul sau două dormitoare este ușor mai mare, comparativ cu unitățile finalizate. Dacă în anul 2016, suprafața medie construită a unui apartament cu un dormitor varia între 65 si 90 mp, în perioada 2017-2018, acestea vor avea între 65 și 120 mp.

Cererea pentru apartamentele localizate în zonele premium și premium plus ale orașului este reflectată de trei mari aspecte: disponibilitatea scăzută a apartamentelor finalizate (doar 30% din unitățile finalizate în 2016 mai sunt disponibile pentru vânzare), numărul mare de unități aflate în construcție (aproximativ 1.000) și faptul că aproximativ 40% din acest volum a fost deja tranzacționat.